UV lampe za dezinfekciju bazena

Dezinfekcija vode u bazenu

 

UV lampe za bazene su popularni uređaji za dezinfekciju vode, prvenstveno zato što se maksimalno smanjuje upotreba bazenske hemije. Doduše, i dalje je potrebna mala količina hlora, ali je ona neuporedivo manja nego bez UV lampi.

UV lampe koriste fizički, a ne hemijski proces za dezinfekciju bazena. Naime, UV zraci imaju antibakterijsko dejstvo koje utiče na DNK organizama poput algi, bakterija i virusa na taj način menja i sprečava njihovo razmožavanje. Istovremeno, visoko-koncentrovana elektromagnetna energija uništava organske materije u vodi čime se onemogućava stvaranje nepoželjnih nusprodukata hlora, tzv. hloramina. Do stvaranja hloramina dolazi kada hlor dođe u dodir sa znojem, urinom ili kozmetičkim preparatima, i oni mogu biti uzroci crvenila i peckanja očiju, iritacije kože i alergije.

UV lampe se montiraju neposredno posle filtera (a pre izmenjivača toplote i dozatora, ako postoje). Lampa je smeštena u jako kućište izdržljivo na veliki protok vode. Kvarcno staklo odvaja lampu od vode i kako voda prolazi kroz kućište, UV zraci deluju na nju. UV zraci ne mogu da izađu van kućišta, tako da oni nikada ne mogu dospeti u bazen, ni biti štetni po ljude. Ali budite oprezni i nikada ne uključujte UV lampu ako je izvađena iz kućišta, jer može oštetiti oči i kožu! UV lampe treba menjati u skladu sa preporučenim periodom korišćenja, ili kada displej pokaže da je vreme za zamenu.

Suština dezinfekcije UV zracima je tretiranje vode UV svetlom, pomoću koga se, bez dodavanja hemikalija, uništavaju bakterije, virusi, gljive, alge i drugi mikroorganizmi u vodi. UV lampa oslobadja UV-C talase dužine 253,7nm. Ovo zračenje uništava bakterije i i viruse i na taj način onemogućava njihovo razmnožavanje i obezbeđuje svežu, čistu i providnu vodu u bazenu. Vek trajanja lampi je 9000 radnih časova.

Prednosti UV dezinfekcije:
– Efikasno i sigurno dezinfikuje vodu;
– Značajno smanjuje potrebu za hlorom i drugim hemikalijama;
– Uklanja iritirajuće dejstvo hlora na čulo mirisa, kožu i oči:
– Predstavlja alternativni postupak za dezinfikovanje, manje štetan za okolinu u odnosu na tradicionalne metode.

Blue Lagoon UV-C lampa služi za dezinfekciju vode u bazenima. Zbog svoje veličine idealna je za sve instalacije gde je ograničen prostor i u bazenima gde je potrebna velika efektivnost dezinfekcije.

Revolucionarna kombinacija ozona i UV-C lampe omogućava bazen sa veoma niskim sadržajem hlora. Sa Blue Lagoon Ozon UV-C uređajem u Vašem bazenu možete održavati vodu u bazenu svežom, kristalno čistom i pre svega higijenski ispravnom. Voda se doprema u uređaj preko reaktora pomoću pumpe. Vazduh se usisava preko „venturi“ efekta zbog brzine protoka vode kroz reaktor. Vazduh ulazi u kućište uređaja između kvarcnog stakla i Ozon UV-C lampe. Ovim putem se vazduh obogaćuje ozonom. Specijalna ozon lampa proizvodi 0,6 grama ozona. Vazduh obogaćen ozonom se meša sa vodom iz bazena u reaktoru. Mešanjem obogaćenog vazduha sa vodom stvara se snažan proces dezinfekcije. Voda sa ozonom ulazi u kućište iza UV-C lampeLampa je jačine 25W i uništava ostatke ozona u vodi. Kućište od nerđajućeg čelika AISI-316L omogućava dodatnu refleksiju do 35% UV-C zraka, tako da se dobija najbolja efikasnost.

Ponudu uv lampi za bazene možete pogledati u našim maloprodajnim objektima u Zrenjaninu, Novom Sadu i Beogradu.

Aquaplan prodaja uv lampi za bazene Zrenjanin – adresa prodavnice Branka Ćopića 1. Radno vreme od 8-16h.
Aquaplan prodaja uv lampi za bazene Novi Sad – adresa prodavnice Partizanska 40. Radno vreme od 10-16h.
Aquaplan prodaja uv lampi za bazene Beograd – adresa prodavnice Zrenjaninski put 98P. Radno vreme od 10-16h.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *