Hemikalije za održavanje bazena

Održavanje vode u bazenu

 

Vodu u bazenu je neophodno kontrolisati i kondicionirati hemikalijama. Za vreme letnjih perioda, kao i usled intezivnijeg korišćenja bazena, treba povećati količinu hemikalija kako bi voda ostala čista i higijenski ispravna.

Od hemijskih sredstava za kondicioniranje vode koristimo:

  1. Algicid: sredstvo protiv razvijanja algi.
  2. pH Minus: sredstvo za snižavanje pH vrednosti.
  3. Hlorni granulat: sredstvo sa baktericidnim dejstvom, idealno za šok-hlor tretman; usporava rast algi.
  4. Mini hlorne tablete (20 g): imaju dezinfekciono dejstvo i usporavaju rast algi.
  5. Maxi hlorne tablete (200 g): polako rastvarajuće hlorno jedinjenje. Tablete sadrže 90% hlora i služe za dezinfekciju i dugotrajno suzbijanje algi.
  6. Maxi kombi tablete (200 g): pored aktivnog hlora (95%), poseduje algicidno sredstvo i flokulante.
  7. Wintersleep: sredstvo za zimsku zaštitu bazena. Tečnost koja je bez fosfata, sa komponentama protiv stvaranja algi. Sprečava stvaranje naslaga krečnjaka i algi, pa je prolećno čišćenje bazena znatno lakše.

Voda u bazenu će biti čista i prozirna samo ako su sastojci u hemijskoj ravnoteži.Prvi bitan parametar je ph vrednost vode. Idealna ph vrednost vode u bazenu je 7,2-7,6. pH vrednost pokazuje koncentraciju slobodnih vodonikovih jona i slobodno je možemo smatrati merom za kiselost (ispod 7,0) ili baznost (iznad 7,0). U bazenu je potrebno održavati pH vrednost između 7,2 i 7,8.

Dezinfekcijskim sredstvom nazivamo onu hemikaliju koja uništava ili neutralizuje mikroorganizme u vodi bazena. Za dezinfekciju se najčešće koriste jedinjenja hlora. U bazenima treba održavati takvu količinu aktivnog slobodnog hlora,koji uništava mikroorganizme koji izazivaju infekcije i alge a da ne bude škodljiv po zdravlje kupača. Idealna sadržina aktivnog hlora je 1-1,5 mg/l. U slučaju male dece i osoba osetljivih na hlor preporučuje se upotreba sredstava za dezinfekciju sa kiseonikom. Pri ovom postupku dezinfekciju vrši aktivni kiseonik. Pored toga se kao alternativni postupci za obradu vode preporučuju ozonizacija ili uredjaji za uv zračenje.

bazenima je, i pored upotrebe dezinficijensa i filtera, moguće stvaranje algi i drugih mikroskopskih biljaka. Najbolji metod dezinfekcije u prevenciji stvaranja algi jeste da se održava količina od najmanje 1-3 mg/l (ppm) hlora ili 2-4 mg/l (ppm) broma. Ako se nivo dezinficijensa znatno smanji, dovoljno je 12 sati da bazen preplave zelene alge. Ovo nazivamo cvetanjem algi. Cvetanje zelenih algi se može potpuno obustaviti dodavanjem količine hlora veće od prosečne, do nivoa 3 mg/l (ppm) slobodnog hlora. Glavna funkcija algicida je sprečavanje stvaranja algi. Čak i kada u vodi uopšte više nema hlora, on efikasno uništava velike količine algi.

Filter ne može da prečisti sitne koloidne čestice koje plutaju u vodi bazena, kao što su npr. alge. Voda u bazenu će od tih materija postati poput opala i može se pročistiti samo pomoću sredstva za bistrenje (flokulaciju), odnosno za stvaranje pahulja. Čestice sa istim elektro nabojem se odbijaju jedna od druge i plutaju u vodi. Sredstva za flokulaciju su hemikalije koje, dodavanjem u vodu, neutrališu naboj ovih čestica, tako da se one spajaju (pretvaraju u pahulje) i postaju podobne za filtriranje. Sredstva za stvaranje pahulja spajaju sitne čestice u veće pahulje, koje se potom zadržavaju na filteru. Ovaj proces spajanja čestica, kada se dimenzije čestica nekoliko puta uvećaju, a potom natalože na dnu bazena, nazivamo flokulacijom.

Da bi voda u bazenu bila adekvatnog sastava i dovoljno dezinfikovana, potrebno je proveriti koncentraciju različitih hemijskih materija u njoj. To je osnova i ujedno kontrola za održavanje hemijskih komponenti na odgovarajućem nivou. Merenje materija u vodi vrši se upoređivanjem boja. Brojčane vrednosti se iskazuju stavljanjem indikatora u uzorak, koji menja boju u zavisnosti od koncentracije date hemijske materije. Potrebno je uporediti boje uzorka/indikatora sa referentnom skalom boja, datoj u štampanom ili tečnom obliku. Najčešće upotrebljavana jedinica mere koncentracije vode bazena ili termalnih voda je koncentracija od 1 mg/l, koja odgovara vrednosti od 1ppm. Ona pokazuje količinu date hemijske materije u milionitom delu vode.

Za više informacija u vezi sa određenim proizvodom, posetite naš webshop 

Ponudu hemikalija za bazene možete pogledati u našim maloprodajnim objektima u Zrenjaninu, Novom Sadu i Beogradu.

Aquaplan prodaja hemikalija za bazene Zrenjanin – adresa prodavnice Branka Ćopića 1. Radno vreme od 8-16h.
Aquaplan prodaja hemikalija za bazene Novi Sad – adresa prodavnice Partizanska 40. Radno vreme od 10-16h.
Aquaplan prodaja hemikalija za bazene Beograd – adresa prodavnice Zrenjaninski put 98P. Radno vreme od 10-16h.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *