Kako ukloniti kamenac i masne naslage na zidovima i obodu ? bazena?

Postoje razni preparati za čišćenje i skidanje kamenca i masnih naslaga. Uglavnom se nanose na prljavu površinu i očiste se četkom.

 

Diacal – sredstvo protiv stvaranja kamenca u vodi.

 

Diacomplex – je odstranjivač kamenca i sredstvo za sprečavanje pojava naslaga u bazenima i površinama, koje imaju izraženo dejstvo metala u vodi ( gvožđe, mangan ).

 

NetaCal – čistač kamenca, idealan za uklanjanje teških nečistoća i naslaga koje se talože na pločicama u bazenskom okruženju.

Pojavile se alge u bazenu, šta uraditi?

Bez dovoljno hlora u vodi, u bazenu će brzo početi da se stvaraju alge. Ako primetite da su alge počele da se stvaraju u bazenu, potrebno je da odmah reagujete.

 

Dodajte odgovarajuću količinu hlora u bazensku vodu. Šok hlorisanje podrazumeva doziranje veće količine tečnog hlora ili hlornog granulata po površini vode.Sačekajte 24 sata da filter nekoliko puta procirkuliše bazensku vodu.

 

Nakon šok hlorisanja potrebno je sačekati da se alge slegnu po dnu bazena i da ih ručnim usisivačem usisate. U toku usisavanja isperite nekoliko puta filter.

 

Za vreme ovog tretmana izbegavajte kupanje u bazenu dok se nivo hlora ne smanji u nekoj dozvoljenoj granici.

 

Kako tretirati vodu koja je zahvaćena algama i zašto da ne radite ponovo samo šokiranje vode ?

 

Alge se štite sluzavim površinskim slojem, koje u velikoj meri mogu umanjiti dejstvo hlora. Iako većina algicida ne ubija alge same po sebi, već razbijaju njihov zaštitni sloj, omogućavajući hloru da što lakše ubije alge. Uz samo dodavanje hemikalija (hlora i algicida), potrebno je i da pre samog punjenja Vašeg bazena, zidove i pod premažete algicidom. Jednostavno samo rastvorite algicid u vodi, natopite sunđer i sa zaštitnim rukavicama premažite površine bazena pre samog punjenja.

 

Kada hemija počne da deluje na alge, voda bazena obično prelazi iz tamno zelene u mutnu, sve dok opet ne postane bistra kao što je bila, zahvaljujući filteru kojeg je potrebno redovno ispirati.  Da Vam se vrati prvobitna prozirnost u Vašem bazenu, potrebno je da par dana filtracioni uređaj radi nekoliko dana neprekidno kako bi se omogućilo ravnomerno hlorisanje i oksigenizacioja bazenske vode.Dok Vam voda ne postane totalno čista, potrebno je da proveravate nivo hlora najmanje bar jednom dnevno.

 

Održavanje hlora možete vršiti uz pomoć Multi kombinovanih tableta koje sadrže u sebi hlor, algicid i flokulant. Jednu tabletu koristite na 20 m3 i stavljajte je na nedeljnom nivou.

 

U našim prodavnicama, možete pronaći preparate protiv stvaranja algi u Vašem bazenu.

 

Kako izgleda celokupan proces za održavanje vode hemikalijama?

Za pravilno kondicioniranje vode u bazenu morate biti upoznati sa celim procesom doziranja hemikalija. Početni tretman bi trebao izgledati na sledeći način (poređani po koracima): 

 

  1. Testiranje pH vrednosti vode
  2. Podešavanje pH vrednosti vode korišćenjem preparata za obaranje ili podizanje pH vrednosti vode.
  3. Šok hlor tretman
  4. Nakon šok tretmana, obavezno sačekati 24h i u ovom periodu ne koristite bazen
  5. Sipajte sredstvo protiv razvoja algi (algicid)
  6. Postavite sporo otapajuće tablete u plovni dozator ili skimer

 

Detaljnije informacije o pojedinačnim proizvodima možete naći na našoj web stranici, u kategoriji Bazeni – Hemikalije za održavanje vode u bazenima

Šta je „Šok hlor“ tretman i kako se vrši?

„Šok hlor“ tretman je takozvana brza dezinfekcija bazenske vode. Tokom ovog tretmana se podiže nivo slobodnog hlora sa optimalnih 1,0 mg/l na 3,0 mg/l. Ovim postupkom se uništavaju sve bakterije i alge u bazenu.

 

Bez dovoljno hlora u vodi, u bazenu će brzo početi da se stvaraju alge. Ako primetite da su alge počele da se stvaraju u bazenu, potrebno je da odmah reagujete.

 

Dodajte odgovarajuću količinu hlora u bazensku vodu. Šok hlorisanje podrazumeva doziranje veće količine tečnog hlora ili hlornog granulata po površini vode. Sačekajte 24 sata da filter nekoliko puta procirkuliše bazensku vodu.

 

Nakon šok hlorisanja potrebno je sačekati da se alge slegnu po dnu bazena i da ih ručnim usisivačem usisate. U toku usisavanja isperite nekoliko puta filter.
Za vreme ovog tretmana izbegavajte kupanje u bazenu dok se nivo hlora ne smanji u nekoj dozvoljenoj granici.

Koliko često treba da se vrši testiranje vode?

Ako imate dovoljno sreće da imate bazen, pored svakodnevnog korišćenja tokom letnjih sunčanih dana, neophodno je i da na adekvatan način održavate taj isti bazen.

 

Redovno održavanje vode u bazenu smanjiće potrebu za hitnim vožnjama do prodavnice zbog hemikalija i drugih preparata.

 

Danas je lako proveriti hemiju u bazenu, zahvaljujući lako dostupnim test trakama i setovima koji vam govore, koliko je u to vreme voda u Vašem bazenu hemijski uravnotežena.

 

Proveravajte vodu u bazenu jednom ili dva puta nedeljno tokom leta i jednom na svake dve nedelje u hladnijim mesecima, ako i dalje koristite bazen.

Da li tamniji lajner više zagreva bazen?

Tamnije boje privlače i zadržavaju više toplote od svetlijih. Međutim razlika je tolika da je skoro neprimetna.

Koji je vek trajanja nadzemnog bazena?

Vek trajanja nadzemnog bazena je između 5 i 15 godina. Zavisi od kvaliteta bazena i podloge na koju se postavlja bazen.

 

Na našem sajtu, možete pronaći veliki izbor nadzemnih montažnih bazena, renomiranih proizvođača.

 

Šta je neopodno za funkcionisanje nadzemnog bazena?

Za pravilno funkcionisanje bazena i filtraciju bazenske vode su potrebni sledeći elementi:

Filtracioni uređaj, pumpa, skimer, mlaznica i crevo za povezivanje ovih elemenata.

Zašto je pH vrednost bitan faktor?

Voda u bazenu će biti čista i prozirna samo ako su sastojci u hemijskoj ravnoteži. Prvi bitan parameter je ph vrednost vode. Idealna ph vrednost vode u bazenu je 7,2 -7,6.

 

Većina hemikalija za bazene (naročito hlor) su dizajnirani da funkcionišu u određenom pH rasponu (normalno 7.2-7.6). Ako dodate hemikalije u bazen i pH vrednost vode u bazenu je visoka ili niska, ove hemikalije neće reagovati sa vodom na način koji bi trebali i samim tim neće funkcionisati ispravno.

 

Da li je u redu koristiti hemikalije od prošle sezone?

Trebate proveriti rok trajanja hemikalija koje koristite. Ukoliko je nekoj hemikaliji istekao rok trajanja obavezno je zamenite novom. Hemikalije nemojte bacati u đubre ili ih sipati u odvod. Imajte na umu da hemikalije vremenom gube na svojoj učinkovitosti pa bi najbolje rešenje bilo da za novu sezonu korišćenja uzmete i nove hemikalije.

Da li je neophodno da mi profesionalci montiraju nadzemni bazen?

Nadzemne bazene može postaviti i kupac. Ipak postoji procedura oko toga na kakvoj podlozi, koliko ravnoj, stabilnoj može biti postavljen.

 

Montažni bazeni mogu se postaviti na travnatu, peščanu ili betonsku podlogu.

 

Zavisno od konstrukcije sama montaža bazena traje jedan dan na već pripremljenu čvrstu podlogu.

 

Kod kvalitetnijih modela montaža može trajati i nekoliko dana.

 

Postoji niz procedura koje morate ispratiti kako bi uspešno postavili Vaš bazen. Ukoliko niste sigurni šta treba da radite najbolja opcija je, uvek, da pozovete profesionalce.

Da li je neophodno da pumpa za bazen radi svaki dan?

Cirkulacija voda je obavezna svakodnevno ukoliko želite da Vaša voda u bazenu bude propisno filtrirana sa hemikalijama u okviru granica. Voda treba da cirkuliše od 4-8 sati dnevno.

Da li je moguće zameniti oštećeni lajner?

Ukoliko je unutrašnja folija (lajner) oštećena, novu je moguće postaviti bez da morate rastavljati bazen ili kupovati novi. Lajneri su standardizovani i odgovaraju Vašem bazenu, što je veoma praktično rešenje.

Da li je pokrivanje bazena korisno?

Odgovor je DA !

 

Postoje 3 oblika pokrivanja, a to su : solarni prekrivači, zimski prekrivači i teleskopske prekrivke.

 

Solarni prekrivači imaju dosta dobrih osobina kao što su: tokom noći se ne hladi voda u bazenu, tokom dana se zagreva do 3-4 stepena, sprečava isparavanje hemikalija i upadanje nečistoća u bazen. Zimski prekrivači se koriste za konzervaciju bazena tokom zimskog perioda. Dok teleskopske prekrivke ili takozvane kupole koje takođe imaju mnogo prednosti.

 

Kompletnu ponudu solarnih, zimskih i teleskopskih prekrivki možete pogledati na našem sajtu.

 

Da li se mora prazniti voda iz bazena svake godine?

Bazene napravljene od betona nije potrebno isušivati svake godine. Jednostavno spustite nivo vode ispod skimera kako bi zimske padavine imale gde da odu. Bazeni mogu prilično dobro izdržati hladnoću kada su delimično napunjeni vodom. Ako je bazen prazan, mogu se pojaviti pukotine ili može doći do deformacije zbog podzemnih voda.

Kako se održavaju filtracioni uređaji?

Filtracione uređaje sa papirnim (kartušastim) uloškom treba održavati ispiranjem papirnog umetka na svakih 7-10 dana.

Filteri ispunjeni kvarcnim peskom se održavaju pomoću ispiranja filtera. Ispiranje se vrši kada pritisak u filteru pređe granicu od 1bar-a.

 

Detaljnije informacije vezane za ispiranje filtera možete pronaći na našem sajtu.

Da li je farbanje bazena dobra ideja?

Farbanje bazena postoji kao opcija ali u slučaju da nakon nekog vremena želite da postavite pločice, obavezno se mora raditi detaljno peskarenje celog bazena što zahteva dodatne finansijske troškove. Takođe kod ove opcije oblaganja bazena postoji situacija krunjenja farbe sa zidova i uzrokovanje zamućenja vode.

Kojim preparatima se može vršiti dezinfekcija vode u bazenu?

Dezinfekcija vode u bazenu se može vršiti na 3 načina: hlorom, aktivnim kiseonikom i solju.

 

Dezinfekcija hlorom se vrši pomoći hlora u granulama, tabletama i u vidu tečnosti.

 

Aktivni kiseonik postoji kao dvokomponentna (tablete + tečnost) i kombinovana (tečno stanje).

 

Dezinfekcija pomoću soli se vrši preko uređaja za elektrolizu (sistem slane vode). Korišćenjem ove metode se dobija slana voda u bazenu.