Hemija za bazene

Hemikalije za održavanje vode u bazenu

Vodu u bazenu je neophodno kontrolisati i kondicionirati hemikalijama. Za vreme letnjih perioda, kao i usled intezivnijeg korišćenja bazena, potrebno je povećati količinu hemikalija kako bi voda ostala čista i higijenski ispravna. Hemija za bazene za kristalno čistu vodu u bazenu, kompletnu ponudu možete pogledati OVDE.

Od hemijskih sredstava za kondicioniranje vode koristimo:

pH vrednost vode 

 

Voda u bazenu će biti čista i prozirna samo ako su sastojci u hemijskoj ravnoteži. Prvi bitan parametar je pH vrednost vode. Idealna pH vrednost vode u bazenu je 7,2-7,6. PH vrednost pokazuje koncentraciju slobodnih vodonikovih jona i slobodno je možemo smatrati merom za kiselost (ispod 7,0) ili baznost (iznad 7,0).

 

Dezinfekcija vode u bazenu

 

Dezinfekcijskim sredstvom nazivamo onu hemikaliju koja uništava ili neutralizuje mikroorganizme u vodi bazena. Za dezinfekcijuse najčešće koriste jedinjenja hlora.

 

U bazenima treba održavati takvu količinu aktivnog slobodnog hlora, koji uništava mikroorganizme, a da ne bude škodljiv po zdravlje kupača. Idealna sadržina aktivnog hlora je 1-1,5 mg/l.

 

U slučaju male dece i osoba osetljivih na hlor preporučuje se upotreba sredstava za dezinfekciju sa kiseonikom. Pri ovom postupku dezinfekciju vrši aktivni kiseonik. Pored toga se kao alternativni postupci za obradu vode preporučuju ozonizacija ili uredjaji za UV zračenje.

 

Zelena boja vode u bazenu?

 

U bazenima je i pored upotrebe dezinficijensa i filtera, moguće stvaranje algi i drugih mikroskopskih biljaka. Najbolji metod dezinfekcije u prevenciji stvaranja algi jeste da se održava količina od najmanje 1-3 mg/l (ppm) hlora ili 2-4 mg/l (ppm) broma.

 

Ako se nivo dezinficijensa znatno smanji, dovoljno je 12 sati da bazen preplave zelene alge. Ovo nazivamo cvetanjem algi. Cvetanje zelenih algi se može potpuno obustaviti dodavanjem količine hlora veće od prosečne, do nivoa 3 mg/l (ppm) slobodnog hlora.

 

Glavna funkcija algicida je sprečavanje stvaranja algi. Čak i kada u vodi uopšte više nema hlora, on efikasno uništava velike količine algi.

 

Hemikalija za lakše usisavanje bazena

 

Filter ne može da prečisti sitne koloidne čestice koje plutaju u vodi bazena, kao što su npr. alge. Voda u bazenu će od tih materija postati poput opala i može se pročistiti samo pomoću sredstva za bistrenje (flokulaciju), odnosno za stvaranje pahulja.

 

Čestice sa istim elektro nabojem se odbijaju jedna od druge i plutaju u vodi. Sredstva za flokulaciju su hemikalije koje, dodavanjem u vodu, neutrališu naboj ovih čestica, tako da se one spajaju (pretvaraju u pahulje) i postaju podobne za filtriranje.

 

Sredstva za stvaranje pahulja spajaju sitne čestice u veće pahulje, koje se potom zadržavaju na filteru. Ovaj proces spajanja čestica, kada se dimenzije čestica nekoliko puta uvećaju, a potom natalože na dnu bazena, nazivamo flokulacijom.

 

Kompletan asortiman hemikalija za bazene, možete pogledati na našem web shop-u, samo jednim klikom OVDE.

 

Naše prodavnice se nalaze na sledećim adresama:
• Zrenjanin, Branka Ćopića 1
• Beograd, Zrenjaninski put 98P
• Novi Sad, Partizanska 40

 

Kontakt telefon:
☎ 062 484 906
☎ 062 486 906
📩 prodavnica@aquaplan.rs