Infracrvena sauna

Infracrvene kabine 

Infracrvena toplota je oblik energije koji je neophodan za zdravlje svih živih bića. Temperatura u infracrvenoj sauni je između 50 do 60 stepeni, a preporučeni boravak je od 20 do 30 minuta. Može se koristiti jedan do dva ciklusa od 20-30 minuta. Infracrvena sauna zagreva telo direktno bez zagrevanja vazduha oko Vas!

Više o prednostima infracrvene saune u odnosu na tradicionalnu saunu, možete pročitati OVDE.

“Električna svetlosna kabina”

Početkom 19. Veka Dr. John Harvey Kellogg sa univerziteta Mičigen sastavio je “električnu svetlosnu kabinu” sačinjenu od sijalica, tačno u vreme kada su izmišljene sijalice (koje su emitovale dosta kratkog infracrvenog svetla). Nakon što je predstavio svoj pronalazak na svetskom sajmu u Čikagu, počela je masovna prodaja širom sveta, zbog svojih moćnih sposobnosti isceljenja.

Fotobiomodulacija

Fotobiomodulacija predstavlja mehanizam pomoću kojeg infracrvene saune funkcionišu. Prema kvantnoj fizici, molekuli mogu biti stimulisani specifičnim svetlosnim frekvencijama. Što je veća frekvencija svetlosti, to je veća energija koju nosi. „Stimulisani“ molekul potom prolazi kroz proces oslobađanja energije i povratka u svoje normalno stanje, obično u vidu svetlosti sa nižim frekvencijama. Fotobiomodulacija je kada živi organizmi koriste ovaj proces.

Infracrveni grejači za saunu

Infracrveni grejač je grejni element sačinjen od karbonskih (grafitnih) vlakana. Može se instalirati preko panela s obzirom da je debljine svega 4mm. Ovaj tanak karbonski grejač, brzo se zagreva kako struja protiče kroz njega.

Infra grejač je namenjen isključivo za zagrevanje saune. Nije dozvoljena njegova primena u druge svrhe!

Uz pomoć Harvia opreme koju imamo u ponudi, vrlo lako možete da izgradite svoju  infracrvenu kabinu. Kompletnu opremu za infracrvene kabine, možete pogledati OVDE.

 

Benefiti infracrvene kabine

U odnosu na tradicionalnu saunu koja zagreva vazduh u kabini, koji dalje zagreva vaše telo, infracrvena sauna zagreva vaše telo direktno, bez zagrevanja vazduha oko vas. Infracrvena sauna koristi nevidljivo svetlo neposredno ispod crvenih svetlosnih frekvencija da prodre i zagreje tkiva direktno.

Tretman u infracrvenoj kabini ima umirujući efekat na nervni sistem, pomaže kod nesanice i jača imunitet. Znojenje je jedan od najefikasnijih načina da se eleminišu toksini. Infracrvena sauna omogućava da eleminišete oko sedam puta više toksina u odnosu na finsku saunu.

Terapija infracrvenom saunom podstiče relaksaciju tako sto pomaže da se u telu izbalansira kortizol. Kortizol je primarni stresni hormon u telu. Temperatura koju stvara sauna će pomoći da se relaksiraju mišići i oslobodi napetost u celom telu. Samim tim dolazi do oslobađanja stresa.

Još jedan od benefita infracrvene saune jeste povećanje cirkulacije i opuštanja mišića, što posebno godi osobama sa bolovima u zglobovima. Toplota koja se generiše u infracrvenoj kabini će podići temperaturu vašeg tela, što dovodi do ubrzanog rada srca. Identični ubrzani rad srca možete osetiti i prilikom fizičkog napora, odnosno vežbanja. Kada se telo više napreže da spusti telesnu temperaturu, ili da održi korak sa ubrzanim radom srca, telo će trošiti više kalorija, što će dovesti do gubitka telesne mase.

U članku, pod nazivom “Efekat znojenja”, u časopisu Američkog lekarskog udruženja zaključeno je da boravak od 30 minuta u infracrvenoj sauni može da sagori oko 600 kalorija. Konstantni boravak u infracrvenim saunama, mogu stimulisati protok krvi, poboljšati oporavak mišićnog tkiva, umanjiti bol i zapaljenja usled intezivnog vežbanja. Tehnologija infracrvene saune može pomoći u pročišćavanju kože eliminacijom toksina iz pora, a povećana cirkulacija rezultira čistijim, mekšim i zdravijim izgledom kože.