Infracrvena sauna

Infracrvene kabine 

 

Temperatura u infracrvenoj sauni je između 50 do 60 stepeni, a preporučeni boravak je od 20 do 30 minuta. Može se koristiti jedan do dva ciklusa od 20-30 minuta.
Infracrvena toplota je oblik energije koji je neophodan za zdravlje svih živih bića. Ukoliko naše telo ne dobija dovoljnu količinu infracrvenih zraka od sunca, vremenom postajemo bolesni i depresivni.

 

Istorijat

 

Početkom 19. Veka Dr. John Harvey Kellogg sa univerziteta Mičigen sastavio je “električnu svetlosnu kabinu” sačinjenu od sijalica, tačno u vreme kada su izmišljene sijalice (koje su emitovale dosta kratkog infracrvenog svetla). Interesantan podatak je da nakon što je predstavio svoj pronalazak na svetskom sajmu u Čikagu, nemački preduzetnik je video uređaj, replicirao dizajn i prodao ga širom planete zbog svojih moćnih sposobnosti isceljenja. 

 

Fotobiomodulacija

 

Mehanizam kojim infracrvene saune funkcionišu nazivaju se fotobiomodulacija.
Prema kvantnoj fizici, molekuli mogu biti stimulisani specifičnim svetlosnim frekvencijama. (Što je veća frekvencija svetlosti, to je veća energija koju nosi). „Stimulisani“ molekul potom prolazi kroz proces oslobađanja energije i povratka u svoje normalno stanje, obično u vidu svetlosti sa nižim frekvencijama.
Fotobiomodulacija je kada živi organizmi koriste ovaj proces.

 

Harvia pločasti infracrveni grejač

 

Karbonski infracrveni radijator je grejni element sačinjen od karbonskih (grafitnih) vlakana,  koji se zagreva u momentu kada struja prolazi kroz vlakna. Može se instalirati preko panela s obzirom da je debljine svega 4mm.
Pločasti infra grejač je tanak karbonski grejač, koji se brzo zagreva kako struja protiče kroz njega.
Uz pomoć Harvia opreme koju imamo u ponudi, vrlo lako možete da izgradite svoju ličnu infracrvenu kabinu. Infracrveni sistem se sastoji od infracrvenih radijatora i Griffin Infra kontrolnejedinice.
Infra grejač je namenjen za zagrevanje saune. Nije dozvoljena njegova primena u druge svrhe.

Tradicionalna sauna koristi toplotu da zagreje vazduh, koji dalje zagreva Vaše telo. Infracrvena sauna zagreva Vaše telo direktno bez zagrevanja vazduha oko Vas, infracrvena sauna koristi nevidljivo svetlo neposredno ispod crvenih svetlosnih frekvencija da prodre i zagreje tkiva direktno, do dubine od 3,5 cm kroz kožu u telo .Tretmani u infracrvenoj sauni imaju umirujući efekat na nervni sistem, pomažu kod nesanice, pospešuje se koncentracija, jača imunitet i brobra protiv virusa i infekcija.
Znojenje je jedan od najefikasnijih načina da se eleminišu toksini, čineći ga najvažnijim delom detoksikacije. U poređenju sa tradicionalnim finskim saunama , infracrvene saune Vam omogućavaju da eleminišete oko sedam puta više toksina.

Terapija infracrvenom saunom podstiče relaksaciju tako sto pomaže da se u Vašem telu izbalansira kortizol, primarni stresni hormon u telu. Temperatura koju stvara sauna će pomoći da se relaksiraju mišići i oslobodi napetost u celom telu, omogućavajući Vam da se opustite i oslobodite stresa. Još jedan od benefita infracrvene saune jeste povećanje cirkulacije i opuštanja mišića, što posebno godi osobama sa bolovima u zglobovima. Toplota koja se generiše u infracrvenim saunama će podići temperaturu Vašeg tela, što dovodi do ubrzanog rada srca – identični ubrzani rad srca možete osetiti i prilikom fizičkog napora, odnosno vežbanja. Kada se Vaše telo više napreže da spusti telesnu temperaturu, ili da održi korak sa ubrzanim radom srca, Vaše telo će trošiti više kalorija, što će dovesti do gubitka telesne mase. U članku, pod nazivom “Efekat znojenja”, u časopisu Američkog lekarskog udruženja zaključeno je da boravak od 30 minuta u infracrvenoj sauni može da sagori oko 600 kalorija. Dok toplota infracrvenih sauna povećava Vašu telesnu temperaturu, takođe će se u isto vreme ubrzavati i Vaša cirkulacija. Konstantni boravak u infracrvenim saunama, mogu stimulisati protok krvi, poboljšati oporavak mišićnog tkiva, umanjiti bol i zapaljenja usled intezivnog vežbanja. Tehnologija infracrvene saune može pomoći u pročišćavanju kože eliminacijom toksina iz pora, a povećana cirkulacija rezultira čistijim, mekšim i zdravijim izgledom kože.

 

Izrada sauna po meri

 

Aquaplan je kompanija koja se bavi izradom sauna po meri. Radimo po principu sauna ključ u ruke. Iza nas stoji iskustvo od preko 20 godina, mnogobrojne reference najelitnijih hotelskih, sportskih i ostalih objekata u Srbiji (reference možete pogledati ovde). Prilikom izbora sauna za Vaš dom ili poslovni prostor pružamo Vam opciju da u konsultaciji sa našim projektantima pronađete idealno rešenje za Vašu saunu po meri. Izrađujemo sve tipove sauna i obezbeđujemo Vam širok asortiman najkvalitetnijih i najpovoljnijih proizvoda za saunu u regionu.