Filter i pumpa za bazen

Filtracija i cirkulacija vode u bazenu

 

Vlasnici bazena su često u zabludi da je jedini važan faktor za ispravnost vode u bazenu, pravilno kondicioniranje hemikalijama. Međutim za kristalnu čistu vodu, neophodan je kvalitetan i otimizovan uređaj za filtriranje vode u bazenu. Upravo iz tog razloga, naš cilj je da kupcu pružimo najprirodniju i najčistiju vodu u bazenu.

Filter i pumpa su dve najbitnije komponente za cirkulaciju i filtraciju vode u bazenu.

Veličinu filtera i pumpe potrebno je izabrati na osnovu zapremine bazena. Filter treba da je dovoljno jak da u roku od 4-5 sata pročisti svu vodu iz bazena. Takav proces se odvija 2 puta dnevno kako bi se održao kvalitet, svežina i čistoća bazenske vode.

 

Najveći deo filtera u našoj ponudi je na bazi kvarcnog peska ili tehnološkog stakla. Za montažne bazene koriste se filteri sa kartušastim uloškom, lako se instaliraju i jednostavni su za održavanje. Sve što je potrebno jeste da se filterski uložak opere pod mlazom vode.

U peščanim filterima koristi se kvarcni pesak sa granulacijom 0,3 mm do 2 mm. Ova vrsta filtera je veoma tražena zbog svojih niskih zahteva za održavanje. Kvarcni pesak se menja svake 2 do 3 godine. Kvarcni pesak uvek kupite u specijalizovanim prodavnicama bazenske opreme. Ubacivanjem neadekvatnog peska, možete zapušiti filter i prouzrokovati kvar na sistemu za prečišćavanje.

Filter je izrađen od termo-plastike ili fiberglasa. Peščani filteri od termo-plastike i fiberglasa su najčešće u upotrebi zbog svojih anti-korozivnih svojstava. Filtracioni uređaj se može postaviti i iznad površine vode u bazenu.  To je moguće uz doradu instalacije i postavku nepovratnog ventila ispod nivoa vode u predviđenoj tehničkoj prostoriji.

Od filtracionih ispuna pored kvarcnog peska, kod nas možete pronaći tehnološko staklo i fibalon vlakna.

 

Uputstvo za upotrebu filtera

 

U zavisnosti od modela filtera, ventil sa šest položaja se nalazi na vrhu ili sa strane svakog filtera. Ovi mešni ventili imaju 6 mogućih pozicija, a to su: filtracija, ispiranje filtera, sleganje peska, pražnjenje bazena, recirkulacija i zatvoreno.

Prilikom pomeranja mešnog ventila morate isključiti pumpu iz razloga što se može oštetiti ili slomiti unutrašnji mehanizam ventila ukoliko pumpa ostane uključena.

 1. Filtracija / Filtration – U ovom položaju ventil na filteru će biti u 90% vremena, pomoću ove funkcije ventil je u osnovnom položaju. Kada je ventil u ovom položaju, tada voda iz skimera ili kompenzacije od pumpe prolazi kroz peščani filter, odakle se prečišćena vraća nazad u bazen. Dakle, uređaj za filtriranje zadržava svu najkrupniju i sitniju nečistoću, a zatim se prečišćena voda kroz filter vraća u bazen. Na ovoj poziciji držimo takođe i kada vršimo usisavanje bazena putem ručnog usisivača.
 2. Ispiranje filtera / Backwash – Ova pozicija služi da se očisti zaprljani pesak u filteru. Dok je ventil u ovoj poziciji voda će od pumpe proći kroz peščani filter sa dna do vrha, uzburkati pesak i podići prljavštinu koja se u njemu nakupila i kroz izlaz otići u kanalizaciju. Prilikom filtracije vode normalna vrednost na manometru treba da je u opsegu 0,5 – 0,7 bara. Ako je pritisak veći od 0,7 bara ili je kazaljka ušla u žutu ili crvenu zonu, to je znak da filter morate isprati. Ispiranje vode traje okvirno oko 2 minuta.
 3. Sleganje peska / Rinse – Ovaj korak je obavezan posle svakog ispiranja filtera, kako se prljavština iz peska ne bi vratila u bazen. Voda tokom ovog položaja ventila ide od pumpe u peščani filter, pesak se raspoređuje, a dodatne nečistoće od peska se izbacuju napolje.
 4. Pražnjenje bazena / Waste – U ovom slučaju voda iz bazena teče direktno u kanalizaciju kroz pumpu i ventil, a da ne teče kroz rezervoar filtera.
 5. Recirkulacija – Tokom ove funkcije voda kruži od pumpe pa kroz ventil i vraća se nazad u bazen, a da pri tome ne prolazi kroz pesak. Ova funkcija je važna prilikom upotrebe određenih hemikalija, koje zahtevaju samo takvo kruženje vode, kao I za korišćenje višednevnog zagrevanja bazena kako se ne bi opterećivala pumpa prolaskom kroz filter.
 6. Zatvoreno – Ova funkcija ventila potrebna je samo za radove održavanja i namenjena je za zatvaranju kruga vode između bazena i filtera.

 

 

Pumpa za bazen omogućava cirkulaciju vode iz bazena ka filteru i njeno prečišćavanje.

Pumpe dolaze u različitim veličinama kako bi najbolje odgovarale jedinstvenim potrebama bazena. Jedan od načina klasificiranja pumpi temelji se na broju brzina na kojima može raditi. To je važno jer brzina pumpe ima važan uticaj na količinu energije koju troši. To dovodi do tri vrste cirkulacionih pumpi: sa jednom brzinom, dve brzine i promenljivom brzinom.

Kao što ime implicira, pumpa sa jednom brzinom radi samo sa jednom brzinom. One su već godinama standardne vrste pumpi za bazen, koje pružaju dokazane performanse i pouzdanost. Dostupne su u velikom broju dizajna i veličina (često iskazane u konjskim snagama), koje odgovaraju širokom rasponu konfiguracija bazena i vodovodnih instalacija.

 

Pumpe sa dve brzine rade punom brzinom ili na pola brzine, drugim rečima rade na 100% ili 50%. Ove pumpe mogu ponuditi do 75% uštede u troškovima energije pumpe. Možda je iznenađujuće saznati da pumpa za bazen sa jednom brzinom može biti druga najveća potrošnja energije u vašoj kući nakon grejanja i klimatizacije.

Pumpe sa promjenjivom brzinom rade u širokom rasponu brzina i mogu se „birati“ prema specifičnim brzinama potrebnim za različite primene kao što su osnovna cirkulacija, grejanje, korištenje spa-a, itd. Uz ugradnju pumpe sa varijabilnom brzinom, moguće je smanjiti troškove energije do 90%.

 

Ukoliko posedujete bazen bez filtracionih uređaja, Filtrinov MX18 je pravo rešenje za Vas. Osnovni zadatak ove filtracione jedinice jeste da čisti bazen od nečistoća, vrši pravilnu cirkulaciju vode i daje jedinstveno rešenje bez specijalnih građevinskih radova. Filtrinov MX18 za filtriranje upravlja vašim sistemom filtracije bazena i prilagođen je svim bazenima sa maksimalnom zapreminom do 80m3 ili okvirno 9m dužine. Vrlo je jednostavan za montiranje i nisu potrebne nikakve cevi za instalaciju ove filtracione jedinice.

Dovoljno je napraviti posebni žljeb u samom delu na plaži kraj samog bazena, dovesti struju za napajanje filtracionog uređaja i sve je spremno za korišćenje.

Ovaj uređaj je posebno pogodan za rekonstrukcije starih bazena ili za “dopravku” tehnički nezavršenih bazena kod kojih je ili zaboravljeno da se postave elementi za cirkulaciju vode u zidove bazena ili to nije bilo zaista moguće.

Standardna verzija uređaja poseduje:

 • kućište (ABS-PMMA materijal – termoformisan);
 • kontrolnu jedinicu za filtraciju (automatska i manuelna) i za osvetljenje;
 • filtracionu pumpu (18m3/h; 0,75kW; 220V);
 • kartušaste filtere (2 filtera; 9m2; 25 mikrona) + predfilter plastična korpica za skupljanje krupne nečistoće;
 • podešavanje protoka kroz mlaznicu, radi regulisanja masažniih funkcija;
 • skimer, sa 2 otvora;
 • mlaznica;
 • LED reflektor + kontrolor (30 LED / 4.5 W);

 

Postoji nekoliko verzija filtracione jedinice Filtrinov MX18. Standardnom modelu se mogu dodati nekoliko opcija, čak i nakoliko godina nakon instalacije. Dodatne opcije su:

 • Elektroliza – Standardnom modelu Filtrinov MX18 je moguće dodati sistem za elektrolizu soli, da bi se hemijskom reakcijom obezbedila ekološka i ekonomična dezinfekcija vode u bazenu. Koristeći ovaj sistem, više nemate obavezu dodavanja proizvoda za tretman vode, kao što je hlor. Sistem elektrolize soli dovodi do automatizovanog tretmana vode, što rezultira čistom i bistrom vodom u bazenu.
 • Automatska regulacija pH vrednosti – Ova oprema osigurava da se vaša voda reguliše na željenom nivou pH vrednosti, kontrolišući kiselost pomoću sonde. To znači da više ne morate ručno da regulišete pH vrednost vode u bazenu. Sa automatskom korekcijom pH vrednosti, održavanje vode u bazenu je vrlo lako. Da biste olakšali održavanje vašeg bazena tokom cele godine, možete povezati sistem za elektrolizu soli i pH regulator. Ove dve opcije maksimiziraju do optimalnog vašeg sistema za prečišćavanje vode.
 • Protivstrujnik (turbo jet) – Ova opcija je dizajnirana za rekreativnu upotrebu. Lako se povezuje sa sekundarnom pumpom, bez modifikacije vaše filtracione jedinice. Nudi protok od 36 m3/h pružajući masažu i zadovoljstvo plivanja u mestu i odraslima i deci.
 • By pass – Omogućava da Vaš bazen povežete sa toplotnom pumpom ili bilo koji drugi sistem grejanja, kako biste imali prijatnu temperaturu vode u bazenu tokom cele godine.

Prednost ovih filtera jeste u tome što ne zahteva tehničku prostoriju u koju je potrebno da se silazi već je dovoljno da otvorite poklopac od uređaja i na vrlo jednostavan način možete oprati kartušastie uloške koji temeljnije i mnogo efikasnije skupljaju nečistoću u odnosu na peščane filtracione uređaje.

Takođe prednost kartušastih filtera je u tome što se ne koristi voda iz bazena za njihovo ispiranje već se koristi voda sa česme prilikom njihovog ispiranja a time štedite značajnu količinu vode, energiju i hemikalije.

Kod standardnih peščanih filtera morate dosipavati vodu nakon ispiranja kvarcnog peska ili staklene ispune.

Naše prodavnice se nalaze na sledećim adresama:
• Zrenjanin, Branka Ćopića 1
• Beograd, Zrenjaninski put 98P
• Novi Sad, Partizanska 40

Kontakt telefon:
☎ 062 484 906
☎ 062 486 906
📩 prodavnica@aquaplan.rs