Biološki bazeni

Bio – prirodni bazeni

 

Bio bazeni predstavljaju jedinstven spoj estetike i tehnologije koja je u potpunosti neškodljiva po životnu sredinu. U njima se može plivati, ali i uživati u prirodnom okruženju koje čine voda, kamen i biljke. Ono što bio bazene i jezera za kupanje razlikuje od klasičnih bazena je način gradnje, a naročito način prečišćavanja vode, koji se u njima odvija na prirodan način, bez upotrebe hemikalija (sredstva za održavanje tih bazena su minimalna). Namenjeni su istinskim ljubiteljima prirode, koji uživaju u negovanju biljaka koje su deo ovakvih kupališta.

 

Kako bazeni funkcionišu?

 

Bio bazeni se sastoje od 2 zone, zone za plivanje i zone za regeneraciju. Suština i glavna ideja je da se jedan deo bazena koristi za kupanje, a drugi deo bazena tj. jezerce je namenjeno za prečišćavanje.
Zona za kupanje treba da bude fizički odvojena od zone za regeneraciju. Ona se može napraviti da bude identična kao uobičajni bazeni, a uz malo truda, može se napraviti prostor koji podseća na ribnjak ili jezerce, sa organskim oblicima koji se lepše uklapa u prirodno okruženje. Zona za regeneraciju može biti postavljena uz plivaću zonu, a može i na nekom udaljenijem mestu.

Od zone za kupanje do zone za regeneraciju, voda dolazi prirodnim padom kroz prelivne kanale. U zoni regeneracije, prečišćavanje vode obavljaju razne nadvodne i podvodne biljke. Pomno odabrane biljke oduzimaju hranljive materije iz vode koje otpuštaju mikroorganizmi tokom procesa razgradnje štetnih klica i organskih supstanci. Takođe, stavlja se i šljunak koji ima ulogu filtera za dodatno prečišćavanje vode. Voda protiče kroz ceo sistem u slobodnom padu, a pomoću pumpe se dovodi sa najniže tačke na ulaznu tačku bazena, tako da nastaje zatvoreni krug. Prelivni kanal stvara vodeno strujanje na površini bazena koje lagano vuče grube nečistoće kao što su lišće, grančice i druge plutajuće čestice, sa vodene površine prema sebi i tako osigurava uvek čistu vodu. Pomoću dobro postavljene instalacije zona regeneracije se može postaviti i podzemno tako da ne mora biti vidljiva.

Održavanje ovakvih bazena nije ništa više zahtevno od tradicionalnih. Čišćenje jednom u mesec dana, kao i generalno jednom godišnje kada se orezuju biljke, čiste filteri, ne može da se poredi sa neprijatnim mirisom hlora i različitim hemikalijama.

Prednosti bio bazena su:

 • Prirodna voda bez primesa hlora
 • Bez iritacije kože i očiju
 • Najbolje rešenje za osobe koje su sklone alergijama na hemijska sredstva
Bio bazen

Ovi bazeni su namenjeni onim osobama koje žele izbeći standardnu dezinfekciju vode, u kojoj se upotrebljavaju hemijska sredstva kao recimo hlor.

Kako izgraditi bazen sa sopstvenim eko sistemom? 

 

Većina ljudi sanja o posedovanju kuće sa vlastitim vrtom i bazenom. Odabir prirodnog bazena ima svojih prednosti, posebno računajući da možete plivati u divljini, a da ste kod kuće.
Stvaranje prirodnog bazena traje duže nego kod tradicionalnih bazena počevši od samog projektovanja do krajnjeg usklađivanja i održavanja.

 1. Napravite plan i obeležite prostor
  Odaberite mesto u vašem dvorištu gdje će se uklopiti vaš bazen. Moraćete razmotriti gdje ćete postaviti svoj sistem filtriranja kako biste znali koliko prostora trebate za odgovarajuću opremu. Sam izbor mesta će odrediti koja će vrsta biljaka najbolje napredovati oko vašeg bazena.

Takođ biste trebali znati koliko će vam bazen biti dubok i širok. Plići bazeni su lakši za održavanje i lakđe je brinuti o njemu ali su dublji bazeni manje sloni riziku od pojava algi.

 1. Iskopavanje
  Prilikom iskopavanja, proverite da bi ste bili sigurni da nećete preseći neku instalaciju od vode, struje ili pomerati kanalizacijsko područje na kojem će se nalaziti vaš bazen, što znači da trebate pregledati područje kako bistenu mrežu. Obratite pažnju da izbegnete mesta za bazen iznad kojeg prolazi elektro kabl. Možete iznajmiti bager ili unajmiti nekoga da ručno iskopa za vas.
 2. Dno bazena
  Potrebno je napraviti prilaz za silazak u bazen i plići deo eventualno za prilaz za mlađu decu.
 3. Filtracija
  Prirodni bazen treba filtrirati a vodu obogaćivati kiseonikom kako bi se spriječila stagnacija vode. Stajaća voda je plodno tlo za komarce i bakterije. Postoji nekoliko mogućnosti za oksigenizaciju a jedan od dobrih metoda je neki slap ili imitacija prirodnog vodopada. Usis vode u filter je kroz skimmer koji uklanja sve nastale nečistoće u površinskom delu bazena.

Niz filterskih slojeva omogućuju da se voda održava mehanički čistom.

 1. Hidroizolacija
  Jedan od najvažnijih koraka (i najzahtjevniji dio) je osigurati da je vaš bazen vodonepropusan. Postoji nekoliko mogućnosti za kvalitetnu izolaciju, uključujući upotrebu sintetičke pvc obloge.
 2. Bazen
  Sledeći korak je da odlučite hoćete li koristiti beton ili neki drugi materijal za izgradnju bazena. Dosta investitora se trudi da izgradi bazen od šupljih betonskih blokova .
 3. Završetak bazena i dekoracija
  Jedan od najboljih trenutaka o izgradnji prirodnog bazena je dekoracija prirodnog bazena. Sadnja drveća, cveća i biljaka u okolnom području stvoriće još autentičniji osećaj vašem približavanju prirodi. Pre kupovine biljaka proverite koje mogu rastiti u klimatskom području gde se bazen i nalazi. Veliki je izazov pronaći biljke koje plutaju na vodi.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *