Biološki bazeni

Ekološki (Bio) bazeni

 

U središtu celokupnog procesa izgradnje bio bazena može se reći da je ono proizvod između klasičnog bazena, fontane i veštačkog jezera. Oni funkcionišu nezavisno u odnosu na klasične bazene sa hemikalijama. Takođe sredstva za održavanje tih bazena su minimalna.

Takozvani prirodni bazeni imaju kristalno čistu vodu.

 

Kako funkcioniše bio bazen?

 

Suština i glavna ideja je da se jedan deo bazena koristi za kupanje, a drugi deo bazena tj. jezerce je namenjeno za prečišćavanje.

Mogućnosti dizajna prirodnog bazena gotovo su neograničene, od tradicionalnog izgleda do mirinih oaza koje nalikuju divnim jezercima. Što se tiče materijala u prirodnim bazenima, m1nogi su obloženi pvc lajnerom ili pojačanim polietilenom. U većini projekata, zona kupanja je odvojena od zone na kojoj je zasađena vodena vegetacija, koja djeluje kao biološki filter. Mali vodopad ili slap sa veštačke stene može stvoriti još lepši ugođaj, a UV stabilizator koji se obično dodaje osigurava da bakterija i klica nema.

Na ovaj način se hemikalije izbacuju iz upotrebe. Jedino kroz potpuno biološki proces prečišćavanja koji se odvija u regenerativnom delu bazena dobijate idealnu prečišćenu i tretiranu vodu.

Prečišćavanje vode se vrši u delu bazena u kojem se nalaze podvodne i biljke koje rastu iznad vode. Te biljke je veoma bitno izabrati jer one preuzimaju hranljive materije koje otpuštaju mikroorganizmi a mali račići čine poseban eko balans time što čine značajan tretman za prečišćavanje vode. Horizontalnim i vertikalnim strujanjem vode kroz filtarcioni šljunak.

Ovi bazeni su namenjeni onim osobama koje žele izbeći standardnu dezinfekciju vode, u kojoj se upotrebljavaju hemijska sredstva kao recimo hlor.

Pomoću dobre pripremljene zone regeneracije možete imati veoma bistro i ispravnu vodu. Zona za regeneraciju može biti pored bazena i skrivena u vidu oaze . Ovi bazeni imaju mogućnost različitih oblika i mogu biti u obliku bazena, jezerceta ili u vidu prirodnog ambijenta okruženo stenama i vodopadima.

Prednosti bio bazena su:

 • Prirodna voda bez primesa hlora
 • Bez iritacije kože i očiju
 • Najbolje rešenje za osobe koje su sklone alergijama na hemijska sredstva 

 

Kako izgraditi bazen sa sopstvenim eko sistemom?

 

Većina ljudi sanja o posedovanju kuće sa vlastitim vrtom i bazenom. Odabir prirodnog bazena ima svojih prednosti, posebno računajući da možete plivati u divljini, a da ste kod kuće.
Stvaranje prirodnog bazena traje duže nego kod tradicionalnih bazena počevši od samog projektovanja do krajnjeg usklađivanja i održavanja.

 1. Napravite plan i obeležite prostor
  Odaberite mesto u vašem dvorištu gdje će se uklopiti vaš bazen. Moraćete razmotriti gdje ćete postaviti svoj sistem filtriranja kako biste znali koliko prostora trebate za odgovarajuću opremu. Sam izbor mesta će odrediti koja će vrsta biljaka najbolje napredovati oko vašeg bazena.

Takođ biste trebali znati koliko će vam bazen biti dubok i širok. Plići bazeni su lakši za održavanje i lakđe je brinuti o njemu ali su dublji bazeni manje sloni riziku od pojava algi.

 1. Iskopavanje
  Prilikom iskopavanja, proverite da bi ste bili sigurni da nećete preseći neku instalaciju od vode, struje ili pomerati kanalizacijsko područje na kojem će se nalaziti vaš bazen, što znači da trebate pregledati područje kako bistenu mrežu. Obratite pažnju da izbegnete mesta za bazen iznad kojeg prolazi elektro kabl. Možete iznajmiti bager ili unajmiti nekoga da ručno iskopa za vas.
 2. Dno bazena
  Potrebno je napraviti prilaz za silazak u bazen i plići deo eventualno za prilaz za mlađu decu.
 3. Filtracija
  Prirodni bazen treba filtrirati a vodu obogaćivati kiseonikom kako bi se spriječila stagnacija vode. Stajaća voda je plodno tlo za komarce i bakterije. Postoji nekoliko mogućnosti za oksigenizaciju a jedan od dobrih metoda je neki slap ili imitacija prirodnog vodopada. Usis vode u filter je kroz skimmer koji uklanja sve nastale nečistoće u površinskom delu bazena.

Niz filterskih slojeva omogućuju da se voda održava mehanički čistom.

 1. Hidroizolacija
  Jedan od najvažnijih koraka (i najzahtjevniji dio) je osigurati da je vaš bazen vodonepropusan. Postoji nekoliko mogućnosti za kvalitetnu izolaciju, uključujući upotrebu sintetičke pvc obloge.
 2. Bazen
  Sledeći korak je da odlučite hoćete li koristiti beton ili neki drugi materijal za izgradnju bazena. Dosta investitora se trudi da izgradi bazen od šupljih betonskih blokova .
 3. Završetak bazena i dekoracija
  Jedan od najboljih trenutaka o izgradnji prirodnog bazena je dekoracija prirodnog bazena. Sadnja drveća, cveća i biljaka u okolnom području stvoriće još autentičniji osećaj vašem približavanju prirodi. Pre kupovine biljaka proverite koje mogu rastiti u klimatskom području gde se bazen i nalazi. Veliki je izazov pronaći biljke koje plutaju na vodi.

 

Suština i glavna ideja je da se jedan deo bazena koristi za kupanje, a drugi deo bazena tj. jezerce je namenjeno za prečišćavanje.

Ovi bazeni su namenjeni onim osobama koje žele izbeći standardnu dezinfekciju vode, u kojoj se upotrebljavaju hemijska sredstva kao recimo hlor.