Hemijska sredstva za održavanje kvaliteta vode u bazenu

Hemija za bazene

 

Ako imate sreće da vaše dvorište krasi bazen, pored svakodnevnog korišćenja tokom letnjih dana, neophodno je i da na adekvatan način održavate vodu u bazenu. Preventivno održavanje značajno će smanjiti troškove životnog ciklusa vašeg bazena, a redovnim održavanjem vode u bazenu, takođe ćete minimizirati potrebu za hitnim odlascima do prodavnice zbog hemikalija i drugih preparata. Danas je lako proveriti vodu u bazenu, zahvaljujući jednostavnim test trakama i setovima koji vam govore, koliko je u datom trenutku voda u bazenu hemijski uravnotežena. U daljem tekstu, predstavićemo Vam tri veoma bitna hemijska preparata za održavanje bazena.

 

PH MINUS

 

Voda u bazenu će biti čista i prozirna, samo ako su sastojci u hemijskoj ravnoteži. Prvi bitan parametar je ph vrednost u vodi. Ph se meri na skali od 0 do 14, na kojoj je 7 neutralna vrednost, ispod te vrednosti voda je kiselog karaktera, a iznad nje je baznog karaktera. Idealna vrednost ph vode u bazenu je u opsegu od 7,27,6. Praktična iskustva pokazuju, da najviše problema stvara prevelika ph vrednost. Vlasnici bazena često imaju problem da u vodu dodaju propisanu količinu hlora, ali je voda i dalje mutna i razmnožavaju se alge. Nakon merenja ph vrednosti, u najviše slučajeva se može utvrditi da je uzrok problema bila previsoka ph vrednost.

PH minus je sredstvo u prahu za smanjivanje ph vrednosti u vodi. Prvo što je potrebno kod tretmana vode je dovesti ph vrednost u optimalno područje, koje je u granicama od 7,2 do 7,6 ( optimalno je 7,4 ). Ovo je od izuzetne važnosti za održavanje kvaliteta vode, jer je učinak dezinfekcionog sredstva ( hlora ) u vodi, najveća u rasponu od 7,2 do 7,6.

Sastav: natrijum – hidrogensulfat

Doziranje: Doziranje se vrši u rastopljenom stanju, dodavanjem na različitem mestima u bazenu. Za 10m3 vode bazena i smanjenje ph vrednosti za 0,1 potrebno je 100g ph minusa.

 

 

AQUAMULTI  tablete

 

Dezinfekcijskim sredstvom, nazivamo onu hemikaliju koja uništava ili neutralizuje mikroorganizme u bazenskoj vodi. Najveći broj mikroorganizama je bezopasan za ljudski organizam, ali neki od njih izazivaju bolesti ili infekcije. Organske materije vodu bazena čine mutnom, a za dezinfekciju se najčešće koriste jedinjenja hlora. U bazenima treba održavati određenu količinu aktivnog hlora, tako da ne bude škodljiv po zdravlje kupača. Idealna sadržina aktivnog hlora je 1 1,5 mg/l. U slučaju male dece i osoba osetljivim na hlor, preporučuje se upotreba sredstava za dezinfekciju sa aktivnim kiseonikom. Pored toga se kao alternativni postupci za obradu vode preporučuju ozonizacija ili uređaji za UV zračenje.

Za olakšano održavanje čistoće vode u bazenima, uvedena su sredstva koja pored sredstava za dezinfekciju, sadrže i druge važne sastojke za tretman vode. Aquamulti tablete su kombinovane tablete koje sadrže hlor, algicid i flokulant. Čistoću vode bazena štiti od razmnožavanja bakterija, algi i gljivica. Ove trokomponentne tablete sporo se rastvaraju i deluju dugotrajno. Preporučuje se istovremena upotreba sa Hlortabs preparatom, ali se može koristiti i samostalno.

Sastav: trihlorizocijanurat, sa min. 90% aktivnog hlora

Doziranje: 1 tableta na 20m3 vode svakih 7 dana

 

ALGICID- SREDSTVO PROTIV RAZVOJA ALGI

 

Prvi znak pojave algi u bazenu su klizave površine bazena. Problem uništavanja algi u bazenima je njihova otpornost na hlor, koja se izlaganjem hloru povećava. Zbog ovog problema razvijena su posebna hemijska sredstva koja uništavaju alge na drugačiji način od dejstva hlora – algicidi. Glavna funkcija algicida je sprečavanje stvaranja algi.

Alge same po sebi osim estetskog izgleda bazena, nisu izvor ozbiljnih problema, odnosno infekcija, već one stvaraju idealne uslove za razvoj štetnih mikroorganizama koji mogu uzrokovati infekcije.  Osim ovih, po zdravlje kupača opasnih posledica, alge uzrokuju već pomenute estetske probleme – narušavaju izgled bazena. Voda postaje zamućena, a u ekstremnim slučajevima oseća se i neprijatan miris.

Kao jedan od najboljih preparata u borbi protiv algi, predstavljamo vam ALGASTOP SUPER  hemijsko sredstvo. Preporučuje se za bazene za plivanje (bez hlora, slabo peni, bez ukusa i mirisa, ne ugrožava zdravlje kupača). Može se mešati sa svim jedinjenjima na bazi hlora, koja se koriste za bazene a mozže se koristiti i u bazenima sa hidromasažom.

Sastav: alkil-dimetil-benzil-amonijačni-hlorid

Doziranje: prvo doziranje 200 – 400 ml na 10 m3 vode, kontinuirano doziranje jednom nedeljno 50 – 150 ml na 10m3 vode. Koristi se samo za plivačke bazene, opasan je za ribe i vodene biljke.

 

 

Prilikom punjenja bazen obavezno premažite zidove sunđerom koji ćete natopiti razblaženim algicidom kako bi se produžilo dejstvo ovog sredstva i usporio razvoj algi pogotovu u uglovima bazena i stepeništima.

Proveravajte vodu u bazenu jednom ili dva puta nedeljno tokom leta i jednom na svake dve nedelje u hladnijim mesecima, ako i dalje koristite bazen. Za više informacija u vezi sa određenim proizvodom, posetite naš web shop.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *