Hemijski bazeni

 

Kondicioniranje bazenske vode hemikalijama

 

Vodu u bazenu je neophodno kontrolisati i kondicionirati hemikalijama. Koristeći Pooltester, rezultati će pokazati kojim sredstvima treba kondicionirati vodu.

Za vreme letnjih perioda, kao i usled intezivnijeg korišćenja bazena, treba povećati količinu hemikalija kako bi voda ostala čista i higijenski ispravna.

PH vrednost pokazuje koncentraciju slobodnih vodonikovih jona i slobodno je možemo smatrati merom za kiselost (ispod 7,0) ili baznost (iznad 7,0). U bazenu je potrebno održavati pH vrednost između 7,2 i 7,8.

Većina bazena u Srbiji koristi neki oblik hlora. Hlor dolazi u nekoliko različitih oblika – najčešće se koriste tablete hlora, a postoji i tečni hlor, praškasti ili zrnasti.

 • Opasni patogeni poput bakterija, vrlo brzo se razmnožavaju u vodi. Da biste se pobrinuli za patogene u vodi, morate koristiti sredstva za dezinfekciju koje će ih se rešiti.
 • Voda s pogrešnom hemijskom ravnotežom može oštetiti različite delove bazena.
 • Nepravilno izbalansirana voda može iritirati kožu i oči .
 • Pogrešno kondicionirana bazenska voda može biti jako mutna.

Najpopularnije sredstvo za dezinfekciju bazena je hlor, u obliku hemijskog spoja kao što je kalcijum hipohlorit (čvrsto stanje) ili natrijum hipoklorit (tečno stanje). Kada se hlor doda u vodu, on reaguje sa vodom kako bi stvorio različite hemikalije, najpre hipohloričnu kiselinu. Hipohlorična kiselina ubija bakterije i druge uzročnike napadajući lipide, uništavajući enzime i njihove strukture kroz oksidativni proces. Alternativna sredstva za čišćenje, kao što su Bromid, u osnovi je ista stvar s malo drugačijim rezultatima.

U bazenima koji koriste hemikalije obično je preporuka da se one ubacuju odmah po sipanju vode u bazen.

Problem s hipohloričnom kiselinom je u tome što nije stabilna. Može se degradirati kada je izložen ultraljubičastom svjetlu od  sunca . Tečni hlor sa stabilizatorom, kao što je cijanurna kiselina , koja reaguje sa hlorom tako da formira stabilniji spoj koji se ne razgrađuje tako lako kada je izložen ultraljubičastom svetlu.

Održavanje čistog bazena može biti težak posao, pogotovo ako nemate prave hemikalije. Pridržavajte se osnovama za redovito održavanje i očekivane probleme s vodom.

 

 

Od hemijskih sredstava za kondicioniranje vode koristimo:

 

 1. Algicid: sredstvo protiv razvijanja algi.
 2. PH Minus ili PH plus: sredstvo za snižavanje i povećavanje pH vrednosti.
 3. Hlorni granulat: sredstvo sa baktericidnim dejstvom, idealno za šok-hlor tretman, takođe usporava rast algi.
 4. Mini hlorne tablete (20 g): imaju dezinfekciono dejstvo i usporavaju rast algi.
 5. Maxi hlorne tablete (200 g): polako rastvarajuće hlorno jedinjenje. Tablete sadrže 90% hlora i služe za dezinfekciju i dugotrajno suzbijanje algi.
 6. Maxi kombinovane tablete (200 g): pored aktivnog hlora (95%), poseduje algicidno sredstvo i flokulante.
 7. Wintersleep: sredstvo za zimsku zaštitu bazena. Tečnost koja je bez fosfata, sa komponentama protiv stvaranja algi. Sprečava stvaranje naslaga krečnjaka i algi, pa je prolećno čišćenje bazena znatno lakše.