Hemijski bazeni

Kondicioniranje vode u bazenu

Vodu u bazenu je neophodno kontrolisati i kondicionirati hemikalijama. Za vreme letnjih perioda, kao i usled intezivnijeg korišćenja bazena, potrebno je povećati količinu hemikalija kako bi voda ostala čista i higijenski ispravna.

U bazenu je potrebno održavati pH vrednost između 7,2 i 7,6.

Najpopularnije sredstvo za dezinfekciju bazena je hlor, u obliku hemijskog spoja kao što je kalcijum hipohlorit (čvrsto stanje) ili natrijum hipoklorit (tečno stanje). U reakciji sa vodom, stvara se hipohlorična kiselina. Hipohlorična kiselina ubija bakterije i druge uzročnike napadajući lipide, uništavajući enzime i njihove strukture kroz oksidativni proces.

Problem s hipohloričnom kiselinom je u tome što nije stabilna. Može se degradirati kada je izložen ultraljubičastim zracima sunca . Tečni hlor sa stabilizatorom, kao što je cijanurna kiselina, formira stabilniji spoj koji se ne razgrađuje tako lako kada je izložen ultraljubičastom svetlu.

Od hemikalija za bazene koristimo:

  • PH Minus (sredstvo za snižavanje pH vrednosti) ili PH plus (sredstvo za povećavanje pH vrednosti)
  • Algicid ili antialgin za suzbijanje algi u bazenu
  • Hlor u granulama, hlor u tabletama (tablete od 20g i 200g) i tečni hlor
  • Multi tablete 3u1, 5u1 i 10u1
  • Wintersleep tečno sredstvo sprečava stvaranje naslaga krečnjaka i algi, tako da je prolećno čišćenje bazena znatno lakše.

Kompletnu ponudu hemikalija za bazene, možete pogledati OVDE.