Omekšivači vode

Omekšivač vode na bazi jonske mase

 

Za omekšavanje vode isključivo se koriste jonoizmenjivački filteri. Oni se sastoje od jonoizmenjivačke kolone ispunjene određenom količinom jonoizmenjivačke mase. Omekšivači se koriste za pripremu vode za kotlove niskih pritisaka, kod različitih grejnih i rashladnih sistema.

BLOG o Aquaplan prodavnicama možete pogledati OVDE.

Voda u prirodi  sadrži rastvorene materije u različitim koncentracijama. Priprema vode postupkom jonske izmene sprovodi se uvek gde se zahteva potpuno ili delimično omekšavanje vode ili gde naslage kamenca mogu napraviti štetu na procesnoj opremi. U okviru postupka omekšavanja vode uklanjaju se kalcijum i magnezijum, čiji karbonati i sulfati čine tvrdoću vode.

U zrncima katjonske, jako kisele izmenjivačke mase (smole), obavlja se zamena jona kalcijuma i magnezijuma jonima natrijuma. Proizvodnjom omekšane vode i ciklusom regeneracije upravlja automatska ventilska glava.

Omekšivač vode tj. mini kabinet  je aparat za prečišćavanje vode od kamenca. Jonoizmenjivačka smola koja čini aktivnu ispunu kolone zapremine 9 litara automatski se regeneriše po izcrpljenom kapacitetu. Korisnik jednino treba da vodi računa da u kućištu ima dovoljno tabletirane soli. Idealan je za jednu prostoriju kao što je kupatilo.

Omekšavanje vode

 

Omekšavanje je postupak zamene jona kalcijuma (Ca) i magnezijuma (Mg) iz soli tvrdoće vode jonima natrijuma (Na), a obavlja se u uređajima koji se nazivaju omekšivači. Omekšivači su uređaji ispunjeni specijalnim jonoizmenjivačkim masama koje vrše ovu zamenu jona. Joni kalcijuma i magnezijuma iz vode se vezuju na jonoizmenjivačku masu, a sa mase se otpušta ekvivalentna količina jona natrijuma. Naravno da ova zamena ne može trajati u nedogled i da je ograničena količinom natrijumovih jona u jonoizmenjivačkoj masi omekšivača. Dakle, omekšavanjem se kalcijumove i magnezijumove soli pretvaraju u ekvivalentnu količinu natrijumovih soli.

Nastale natrijumove soli su izuzetno dobro rastvorljive u vodi i ne stvaraju kamenac. Natrijum bikarbonat koji nastaje iz karbonatne tvrdoće je svima dobro poznata soda bikarbona. Važno je uočiti da posle omekšavanja ekvivalentna količina soli ostaje ista kao i pre njega, ali su te soli nakon omekšavanja u formi natrijuma i ne stvaraju kamenac.

Prednosti omekšane vode

 

Prednosti omekšane vode su pre svega u tome što nema pojave kamenca, staklena ambalaža oprana mekom vodom bude kristalno čista, tekstil opran mekom vodom bude mnogo mekši jer nema kristalizacije kamenca na njegovim finim vlaknima, a pored svega značajno se smanjuje potrošnja sredstava za pranje.

Korišćenjem omekšane vode, nećete imati problema sa elementima u wellness centrima, skupim i zahtevnim uređajima, parogeneratorima, kombinovanim pećima za vlažne saune itd.

Iz svih navedenih razloga i prednosti omekšane vode, omekšivači se koriste u domaćinstvima, za pripremu napojne kotlovske vode za kotlove nižih radnih pritisaka, u hotelima, motelima, perionicama automobila, perionicama veša, pri pranju staklene ambalaže pri postupcima flaširanja raznih proizvoda, restoranima i kuhinjama ugostiteljskih objekata kao i na svim mestima gde tvrdoća vode može izazivati određene probleme.

Glavne karakteristike automatskih omekšivača vode

 

Automatski omekšivači postoje u simpla i duplex varijantama. Svi omekšivači opremljeni su automatskim upravljačkim ventilima Autotrol sa mikroprocesorskim kontrolerom serije Logix ili Clack sa mikroprocesorskim kontrolerom serije CI.

Na displeju kontrolera se u svakom momentu može videti trenutni protok vode kroz omekšivač, preostali radni kapacitet do regeneracije, kao i trenutna faza regeneracije, ukoliko je ona u toku.

Kod omekšivača sa Autotrol upravljačkim ventilima uz svaki simpla omekšivač ide jedna posuda za tabletiranu so (solanka), a kod duplex omekšivača idu dve posude za tabletiranu so.

Za priključivanje i rad omekšivača neophodni su priključak napojne (tvrde vode), priključak za odvod omekšane vode sa omekšivača, kanalizacioni priključak za odvod vode prilikom regeneracije, monofazna utičnica za električno napajanje kontrolera omekšivača.

Detaljne tehničke karakteristike možete pogledati OVDE.