Himalajski slani blokovi
Blokovi od himalajske soli i kulinarstvo
Verovatno ste čuli za neke od divnih i magičnih stvari koje himalajske slane lampe mogu učiniti za Vaše zdravlje, ali da li ste čuli za ideju kuvanja na velikoj ploči od himalajske soli? Kuvanje na himalajskim slanim blokovima postao je pravi hit u svetu. Ovi prelepi i unikatni blokovi himalajske soli pružaju zdraviji i ukusniji obrok. Takođe, himalajski slani blokovi su predivni i za vrhunsko dekorisanje.
Spomenućemo nekoliko razloga zbog čega su himalajski slani blokovi neophodan alat u kuhinji u svakom domaćinstvu.
Kuvanje na himalajskim slanim blokovima daje neverovatne zdravstvene prednosti ispuštanjem svojih minerala u hranu. Ovakve zdravstvene prednosti uključuju balansiranje pH Vašeg tela, stabilizaciju nivoa hidratacije, poboljšanje varenja i smanjenje refluksa kiseline. Naravno količina soli koja se apsorbuje zavisi od više faktora – nivoa vlage, debljine i sadržaja ulja u pripremljenoj hrani, kao i od temperature himalajskog slanog bloka.
Himalajski slani blokovi i kulinarstvo
Himalajska so sadrži 95-98% natrijum-hlorida, 2-3% elemenata (kalijum, kalcijum, magnezijum, vodonik, kiseonik, sumpor) i malu količinu mnogobrojnih tragova minerala. Upravo sve ovo daje bogat i mnogo složeniji ukus jelima.
Himalajski slani blokovi imaju veoma nisku poroznost i minimalno zadržavanje vlage. Upravo zbog te dve osobine, blokovi neće odmah po dodiru hrane ispustiti velike količine soli i time narušiti ukus jela.
Uz himalajske slane ploče nikada nećete morati da brinete o bakterijama i da li će se zadržati na ploči. Bakterije se neće nikada zadržati na himalajskim slanim pločama, a razlog je upravo spomenuta niska poroznost i minimalno zadržavanje vlage soli koje stvara prirodno antimikrobno okruženje.
Da biste sprečili pucanje ploče, blokovi se moraju lagano zagrevati (ne više od 90°C na svakih 15 minuta). Blokovi imaju tačku topljenja od preko 800°C, što ih čini izuzetno pogodnim za kuvanje na visokim temperaturama. Zbog kristalne strukture himalajskih slanih blokova, toplota se ravnomerno raspoređuje kroz ceo blok umesto da zrači iz sredine ka ivicama. Samim tim, hrana koja se sprema će biti ravnomerno pečena.
Kada kuvate na himalajskim slanim blokovima, nekoliko stvari se dešava u isto vreme. Toplota bloka prilikom zagrevanja ispušta protein, topi masti i karameliše šećer, dok so sa himalajskog bloka polako ispušta minerale i začinjava hranu. Toplota i so čine savršen spoj harmonije, proizvodeći unikatan ukus, stvarajući tanki ravnomerno raspoređeni hrskavi sloj. Izuzetno je bitno da se himalajski blok soli zagreje dovoljno, da bi sva suvišna vlaga isparila i da ne bi došlo da prevelikog ispuštanja soli na hranu.
Vodite računa da so nije rastvorljiva u mastima, tako da ukoliko pripremate masniju hranu, morate biti svesni da će interakcija između masti i soli biti slabija.
Blog o kulinarstvu i slanim blokovima možete pročitati OVDE.
Ono što je verovatno najveći izazov prilikom kuvanja sa himalajskim slanim blokovima jeste upravo njihovo zagrevanje. Što se kuvanja tiče, so je relativno mekana. Prirodno je da se posle izvesnog vremena počnu stvarati pukotine. Stvaranje pukotina unutar himalajskih slanih blokova dolazi iz nekoliko razloga. Jedan od njih je zagrevanje samog bloka, o tome smo pisali na samom početku. Takođe zavisi i od same teksture pojedinačnog bloka, koliko često kuvate na bloku i koju vrstu jela kuvate.
Ukoliko nema dovoljno ulja na himalajskom slanom bloku, teško ćete videte kada se tačno zagrejao. U tom slučaju koristite stari proveren način držanja ruke iznad radne površine na svega nekoliko cm i procenite temperaturu sami. Da bi ste izbegli ozbilje opekotine molimo Vas da nedodirujete blok himalajske soli dok se u potpunosti ne ohladi.