O aroma terapiji

Šta je aroma terapija ?

 

Aromaterapija je primena čistih eteričnih ulja za poboljšanje zdravstvenog stanja i kvaliteta života. Efekti prirodnih biljnih ulja otkriveni su još pre 6000 godina, prvi zapisi o tome nađeni su u egipatskim hramovima, i od tada se koriste u lečenju i kozmetici. Načini primene su mnogobrojni, od lokalnih i opštih kupki u kućnim uslovima, aroma lampi i mirišljavih sveća, inhalacija, do aromamasaža individualno odabranim uljima prema osobi i problemu na koji želimo da utičemo, a sve sa ciljem da se klijent opusti kako fizički tako i psihički.

Aromaterapijaje potpuno prirodan metod ublažavanja i otklanjanja različitih tegoba. Eteričnim uljima se pojačava delovanje masaže, akupresure i bioenergije. Neophodno je da budu visoko kvalitetna, čista biljna bez hemijskih dodataka (na papiru ne ostavljaju mastan trag, veoma su isparljiva, uglavnom su lakša od vode) jer veoma brzo prodiru u krvotok i dalje se prenose po čitavom organizmu (prirodno ulje je aktivnije od sintetički proizvedenog i izaziva manje nepovoljnih reakcija). Ovo je jako važno jer svestranost njihovog delovanja na organizam izdvaja aromaterapiju i eterična ulja koja se koriste od nekih drugih metoda.

Delovanjem na poremećene aktivnosti (eterična ulja imaju antibakterijska, antimikrobska i antivirusna svojstva, napadaju klice, ali ne oštećuju tkiva) uspostavlja se ravnoteža u funkcioisanju organa. Svako ulje ima višestruko dejstvo, otuda velika efikasnost aromaterapije, ni jedno ne utiče samo na jednu bolest ili tegobu. Lavanda je antiseptik ali istovremeno ublažava umor i depresiju, poboljšava raspoloženje (miris eteričnih ulja može da utiče na stanje uma putem mirisnog trakta, sićušni molekuli mirisa deluju na centralni nervni sistem izazivajući psihičko-psihološku reakciju), pomaže kod glavobolje i migrene. Ulje tamjana povećava krvni pritisak, ali u isto vreme deluje umirujuće, smiruje kašalj i pomaže kod astme.

U aromaterapiji ulja se dovode u organizam na dva načina, disajnim putevima (inhalacija) i kroz kožu (kupke, masaža, nega lica i tela, lokalno utrljavanje, komprese). Eterična ulja prodiru izuzetno brzo kroz kožu, najpre u masne delove kože a zatim kroz ostale slojeve i tako dopiru u krvotok, apsorbuju se za 20 do 70 minuta. Masaža je najdelotvorniji postupak u aromaterapiji i najbrže donosi rezultate, kontakt eteričnog ulja sa nervnim završecima u koži trenutno dovodi do opuštanja.U aromaterapiji ulja se dovode u organizam na dva načina, disajnim putevima (inhalacija) i kroz kožu (kupke, masaža, nega lica i tela, lokalno utrljavanje, komprese). Eterična ulja prodiru izuzetno brzo kroz kožu, najpre u masne delove kože a zatim kroz ostale slojeve i tako dopiru u krvotok, apsorbuju se za 20 do 70 minuta. Masaža je najdelotvorniji postupak u aromaterapiji i najbrže donosi rezultate, kontakt eteričnog ulja sa nervnim završecima u koži trenutno dovodi do opuštanja.

 

Aromaterapijom delujemo na : 

 

  • umor, iscrpljenost i depresiju,
  • fizičke bolove, glavobolju, na brže zarastanje rana,
  • ublažavanje problema sa varenjem i mučninu,
  • na probleme izazvane hormonskim promenama (PMS),
  • izlučivanje toksina iz organizma putem znojenja,
  • jačanje imunog sistema i regeneraciju,
  • rezbijanje masnih naslaga i povećanje tonusa kože,
  • na stres, relaksaciju i koncentraciju.

Eterična ulja utiču na jačanje imuniteta i održavanje zdravlja kako kod zdravih osoba koje žele da spreče pojavu gripa i raznih infekcija tako i kod onih koji su oboleli kako bi se što pre osećali dobro.