Hammam

O hammam-u

 

Hammam je vrsta javnog kupatila povezana sa kulturom otomanskog carstva i sa širim islamskim svetom. Proces koji opisuje hammam kupatilo, je proces koji je sličan saunama, ali je mnogo bliži antičkim grčkim i rimskim metodama kupanja. Hammam kupatila podsećaju na „thermae“ (rimska kupatila). Za razliku od ruskih banja, fokus se stavlja na vodu, a ne na paru. Razlika između islamskog hammam-a i turskog kupatila je vazduh. Vruć vazduh je u viktorijanskim turskim kupatilima suv, dok je u islamskim hammam kupatilima vlažan. U turskom kupatilu kupač će se često potopiti u hladan bazen nakon vrućih soba, za razliku od islamskog hammama koji obično nema bazen, ukoliko voda ne izlazi iz izvora. U islamskim hammam kupatilima kupač poliva sebe hladnom vodom.

 

Hammam se sastoji od suvih i parom punih komora, a osim toga poseduje i odaje za relaksaciju i masažu. Zbog temperature od 50ºC i vlažnosti od 100% u odnosu na saunu koja ima 80ºC i vlagu od 2% do 30%, hammam je prijatniji za boravak.

 

Hammam kao i njegovi prethodnici nije rezervisan isključivo za muškarce. U hammam kupatilima prostorije za muškarce i za žene su u potpunosti odvojene.

 

Arhitektura hammam kupatila

 

Hammam kombinuje funkcionalnost i strukturne elemente svojih prethodnika iz Anatolije, rimskih “thermae” kupatila i srednjoazijsko-turskom tradicijom parne kupke, ritualnim čišćenjem i poštovanjem vode. Tipičan hammam se sastoji iz tri osnovne i međusobno povezane prostorije:

  • “Sıcaklık”  predstavlja vruću sobu (kaldarium)
  • Topla soba (tepidarijum)
  • “Soğukluk” predstavlja hladnu sobu (frigidarium).

 

 

Kako se koristi hammam kupatilo?

 

Pre ulaska u hammam poželjno je popiti čašu vode kako bi se izbegla dehidratacija. Takođe, u hammam kupatilo se ne ulazi praznog niti punog stomaka. Preporučuje se lagan obrok, kako bi telo imalo dovoljno snage da se izbori sa uslovima hamamma.

 

  • Prvi korak (zagrevanje) – Početna faza zagrevanja obično traje 15 do 20 minuta. Prilikom korišćenja hammama para izuzetno povoljno utiče na organizam i disajne organe. Takođe možete uživati u aroma terapiji koristeći esencijalna ulja, kako bi ste se osvežili i podstakle čula na regenerisanje energije unutar organizma. Terapija bojama je takođe izuzetno povoljna i često se primenjuje u raznim wellness i spa programima. Po izlasku, potrebno je da se ohladite i da ležite nekoliko minuta kako bi ste se opustili.
  • Drugi korak (rashlađivanje) – druga faza rashlađivanja se sastoji iz hladne kupke ili hladnog tuša.
  • Treća faza – Ova faza uključuje još jednu posetu hladnom tušu, nakon koje je poželjno opuštanje od 15 do 20minuta uz masažu.

 

Nakon izlaska iz hammam kupatila, potrebno je da nadoknadite izgubljenu tečnost. Unesite u organizam što više tečnosti (voda, čaj, ceđeno voće itd.)

 

 

Tehnički podaci hammam kupatila

 

Ključne komponente hammama su topli zidovi, pod, klupe i topli sto koji se zagrejavaju uz pomoć  grejnih kablova ili centralnim sistemom grejanja. Cela prostorija se kontroliše ubrizgavanjem pare ali to ne mora da bude ključno jer se vlaga stvara pomoću vode iz umivaonika, posipanjem tople i hladne vode po telu i temperature same prostorije. Od elemenata u hammamu najčešće se daje akcenat na ukrasne sudopere sa ukrasnim česmama i toplo hladnim tuševima.

 

Hammam kupatila se izrađuju od tradicionalnih materijala kao što su mermer, kamen ili unikatna keramika sa elementima staklenog mozaika. Tradicionalno se hammami grade i sa tadalektom tj malterom koji se pravi od gipsarskog praha i žutog pigmenta sve pomešano sa vodom. Najpoznatija je marokanska arhitektura i njihovi tradicionalni umivaonici, kupke, stubovi i lučni krovovi.

 

Od rasvete, najčešće se postavljaju led spotovi i trake u plafonskom delu ili između sastava plafona i zidova.