Ortlieb – nemački proizvođač opreme, specijalizovan za vodootporne torbe

  1. godine Hartmut Ortlieb osnovao je ORTLIEB Sportartikel GmbH u Nirnbergu, Nemačka. 1997. godine kompanija se preselila u srednjefrankonski grad Heilsbronn, u oblasti Ansbach. Prve ORTLIEB torbe za bicikle stvorene su kao rezultat čisto lične potrebe za vodootpornom opremom – takve torbe tada nisu bile dostupne! Prvi proizvodi izrađeni su ručno na mašini za šivenje Hartmutove majke: suve torbe i torbe za bicikle napravljene od kamionskog platna. Ove prototipove su testirali Hartmut i njegovi prijatelji na samoorganizovanim biciklističkim i penjačkim turama. Ono što je počelo vrlo jednostavno, ubrzo se razvilo u priču o uspehu.

U međuvremenu, kompanija ima više od 230 zaposlenih, a ORTLIEB kolekcija je narasla na preko 500 različitih proizvoda. Danas se sve nalazi pod jednim krovom: od razvoja i dizajna do inženjeringa, proizvodnje, prodaje, marketinga i otpremanja. Svi vodootporni proizvodi se proizvode visokofrekventnim metodama zavarivanja u sedištu u Heilsbronnu, Nemačka. „Napravljeno u Nemačkoj“ garantuje visok kvalitet spoljne opreme za sve zahteve, sve vremenske prilike i sve terene.

ORTLIEB proizvode karakterišu dobri sistemi zatvaranja kao što su zatvarači u rolni, vodootporni cibzari, čičci ili zaptivači. Mnogobrojne dizajnerske karakteristike zaštićene su patentima i stalno se postavljaju novi standardi na tržištu bicikala. Kvalitetni proizvodi sa svojim posebnim dizajnerskim karakteristikama razvijeni su uz pomoć ideja multidisciplinarnog tima koji se orijentiše na potrebe tržišta, a time i na sve veće zahteve korisnika. Inovacije se nastavljaju, u proseku su mesečno nagrađivane vrhunskim ocenama od strane nezavisnih ocenjivača, trgovačke štampe ili dizajnerskih agencija.

Unutar Nemačke ORTLIEB snabdeva, preko sopstvenog distributivnog Sistema, direktno specijalizovane prodavce na tržištu bicikala, planinarenja, ekspedicija, motocikla i vodenih sportova. Od proizvodnog pogona Heilsbronn u Nemačkoj, ORTLIEB isporučuje svoje prizvode širom sveta do distributivnih partnera u više od 30 zemalja. Svi proizvodi podržani su petogodišnjom garancijom protiv oštećenja materijala. ORTLIEB stavlja veliki naglasak na korisničku uslugu, uključujući je i nakon prodaje, što je visoko cenjeno i od strane krajnjih potrošača kao i od trgovaca.

Održivost igra ključnu ulogu u svakodnevnom životu rada i proizvodnje. ORTLIEB je aktivni član raznih interesnih organizacija i radnih grupa. Od 2008. kompanija je članica EOCA (European Outdoor Conservation Association). Ova inicijativa prikuplja finansije i ulaže u projekte koji štite životnu sredinu i prirodu širom sveta.