Himalajski slani blokovi

Blokovi od himalajske soli

 

Verovatno ste čuli za neke od divnih i magičnih stvari koje himalajske lampe mogu učiniti za Vas, ali da li ste čuli za čuda na himalajskom slanom bloku ? Ili možda za ideju kuvanja na velikoj ploči od himalajske slane soli. Kuvanje na himalajskim slanim blokovima postaje sve veći trend u svetu. Ne samo da ovi prekrasni praistorijski blokovi himalajske soli pružaju zdraviji, ukusniji i mnogo interesantniji obrok, oni su i predivni i za vrhunsko dekorisanje .
Spomenućemo nekoliko razloga zbog čega su himalajski slani blokovi neophodan alat za prirodno zdravlje koje svima treba u kuhinji.

 

Kuvanje na himalajskim slanim blokovima daje neverovatne zdravstvene prednosti ispuštanjem svojih minerala u hranu. Ovakve zdravstvene prednosti uključuju balansiranje pH Vašeg tela, stabilizaciju nivoa hidratacije, poboljšanje varenja i smanjenje refluksa kiseline. Naravno količina soli koja se apsorbuje zavisi od više faktora – nivoa vlage, debljine i sadržaja ulja u pripremljenoj hrani, kao I od temperature himalajskog slanog bloka.

Himalajska so sadrži : 95-98% natrijum-hlorida i 2-3% elemenata (kalijum, kalcijum, magnezijum, vodonik, kiseonik, sumpor) i malu količinu mnogobrojnih tragova minerala. Upravo sve ovo daje bogat i mnogo složeniji ukus jelima. Obroci pripremljeni na himalajskim slanim blokovima će preuzeti tu kompleksnost, pretvarajući poznatu hranu u novo i zanimljivo iskustvo.

Himalajski slani blokovi imaju veoma nisku poroznost i minimalno zadržavanje vlage. Upravo zbog te 2 osobine himalajski slani blokovi neće odmah po dodiru hrane ispustiti velike količine soli i time narušiti  ukus jela, već će postepeno oslobađati manje količine.

Za razliku od drugih površina za pripremanje hrane i kuvanja, uz himalajske slane ploče nikada nećete morati da brinete o bakterijama i da li će se zadržati na ploči. Bakterije se neće nikada zadržati na himalajskim slanim pločama, a razlog je upravo spomenuta niska poroznost i minimalno zadržavanje vlage soli koje stvara prirodno antimikrobno okruženje.

Da bi se sprečili pucanje ploče, blokovi se moraju lagano zagrevati ( ne više od 90°C na svakih 15 minuta ). Himalajski slani blokovi imaju tačku topljenja od preko 800°C što ga čini izuzetno pogodnim za kuvanje na visokim temperaturama. Zbok kristalne strukture himalajskih slanih blokova, toplota se ravnomerno raspoređuje kroz ceo blok umesto da zrači iz sredine ka ivicama. Hrana koja se sprema na himalajskim slanim blokovima će biti ravnomerno kuvana bez obzira da li se nalazi na sredini ili bliže ivicama.

Kompanija “Aquaplan” takođe u svojoj ponudi ima i himalajske slane lampe.

 

Zbog svoje kristalne strukture himalajski slani blokovi duže drže svoju temperaturu, značajnije duže od ostalih površina za kuvanje i serviranje. Ovo znači da nećete morati da brinete da li je hrana koja je pripremljena na vašim himalajskim slanim blokovima ravnomerno pečena.

 

 

Kada kuvate na himalajskim slanim blokovima, nekoliko stvari se dešava u isto vreme: toplota bloka prilikom zagrevanja ispušta protein, topi masti I karameliše šećer dok so sa himalajskog blokapolako ispušta minerale I začinjava hranu.Toplota I so čine savršen spoj harmonije, proizvodeći unikatan ukus, I stvarajući tanki ravnomerno raspoređeni hrskavi sloj. Izuzetno je bitno da se himalajski blok soli zagreje dovoljno da bi sva suvišna vlaga isparila I da ne bi došlo da prevelikog ispuštanja soli na hranu. Vodite računa da so nije rastvorljiva u mastima, tako da ukoliko pripremate masniju hranu morate biti svesni da će interakcija između masti I soli biti slabija.
Ono što je verovatno najveći izazov prilikom kuvanja sa himalajskim slanim blokovima jeste upravo njihovo zagrevanje. Što se kuvanja tiče, so je relativno mekana. Prirodno je da se posle izvesnog vremena počnu stvarati pukotine. Stvaranje pukotina unutar himalajskih slanih blokova dolazi iz nekoliko razloga, jedan od njih je zagrevanje samog bloka, o tome smo popričali na samom početku. Takođe zavisi I od same teksture pojedinačnog bloka, koliko često kuvate na bloku I koju vrstu jela kuvate I koliko pažljivo čistite himalajski slani blok.
Ukoliko nema dovoljno ulja na himalajskom slanom bloku teško ćete videte kada se tačno zagrejao. U tom slučaju koristite stari proveren način držanja ruke iznad radne površine na svega nekoliko cm I procenite temperaturu sami.  Da bi ste izbegli ozbilje opekotine molimo Vas da nedodirujete blok himalajske soli dok se u potpunosti ne ohladi.

Slani blokovi 20x20x5cm od bele himalajske soli
Slani blokovi 20x20x5cm od crvene himalajske soli - jedna strana hrapava
Slani blokovi 20x20x5cm od bele himalajske soli - jedna strana hrapava
Slani blokovi 20x10x2,5cm od crvene himalajske soli