Instalacija bazena

Instrukcije i tehničke informacije o instaliranju bazena

 

Instalacija bazena podrazumeva sve potrebne uređaje i njihove instalacije koje služe za održavanje bazenske vode čistom. Postavku svih elemenata za zagrevanje vode, stvaranje vodenih i podvodnih efekata, kontrolu, nadzor i regulaciju bazenskih uređaja i zaštitu bazena.

Veoma je bitno odabrati odgovarajuću opremu, srazmerno veličini i nameni za svaki pojedinačni bazen.

Nakon odabira vrste bazena i idejnog rešenja, potrebno je uskladiti sve potrebne detalje koji su neophodni za jedan bazen. Tim se podrazumeva objedinjavanje svih potrebnih struka koje sudeluju u izgradnji bazena, sa ciljem dobijanja što kvalitetnijeg finalnog rešenja.

Najvažniju ulogu u tom procesu imaju specijalizovani stručnjaci koji se bave profesionalnom instalacijom bazena.

Razlog za to je što:

  • Ostali izvođači građevinskih radova nemaju potpunu informaciju o svim instalacionim elementima koji se postavljaju u betonu ili oko bazenske školjke.
  • Arhitekte imaju najčešće veoma lepa i efektna rešenja, ali su teško izvodiva bez konsultacija građevinske operative i bazenskih instalatera.
  • Za građevinsku operativu je veoma bitan konačni projekat neophodan za korektno izvođenje radova kako bi se eventualno izbegla dodatna bušenja AB konstrukcije ili sanacije oštećenih instalacija.
  • Projektant je dužan da izvođaču instalaterskih radova preda detaljnu šemu svih tačaka, odnosno mesta razgraničenja svih ostalih instalacija, jer se u tehničkim prostorijama gde se postavlja bazenska oprema prepliću i ostale instalacije – vodovodne, odvodne, instalacije parnog grejanja, klimatizacije ili električne instalacije.

 

Prema nameni bazene možemo podeliti na bazene za privatnu i javnu upotrebu.

Takođe ih možemo podeliti na bazene koji imaju skimerski sistem ili sa prelivnim kanalom.

Zbog jednostavnije instalacije ovi bazeni su i finansijski dosta povoljniji u odnosu na druge vrste bazena.

Prelivni bazeni imaju zahtevniju instalaciju. Pored standardne školjke bazena potrebno i izgraditi prelivne kanale oko samog bazena i kompenzacioni bazen.

Zbog sadržajnije instalacije, potrebno je stručno instalatersko znanje i prilagođavanje instalacione bazenske opreme sa automatikom dopune bazena, nivelisanja vode putem sondi u kompenzacionom bazenu itd. Kod ovog načina filtracije, postiže se brže i efikasnije čišćenje vode.

Prednost betonskih bazena je u njihovom obliku.  Može da bude izgrađen u željenoj dimenziji i sa različitom vrstom bazenske obloge. Izvođenje radova na betonskim bazenima ide po fazama. Svaki deo etape u izgradnji ima svoj zadatak i vreme kada se izvodi.

Nakon izrade grubih građevinskih radova na školjci bazena, vrši se instalacija cevi do tehničke prostorije. Tehnička prostorija za bazensku tehniku može biti izgrađena uz sam bazen ili pored bazena u prostoriji oko bazena.

Do tehničke prostorije, neophodno je dovesti izvor elekrične energije, dolaz vode i odvodnu cev za kanalizaciju. Tehnička prostorija mora imati dovoljnu ventilaciju prostorije zbog stvaranja kondenza.

Hidroizolacija bazena se pretežno izvodi dvokomponentnim izolacionim premazima.

Obloga može biti u vidu keramike, staklenog mozaika, epoksidnog premaza ili sa vodonepropusnom folijom.

Za više informacija o bazenima i bazenskoj opremi, posetite našu internet prodavnicu, samo jednim klikom OVDE.

Naše prodavnice se nalaze na sledećim adresama:

  • Zrenjanin, Branka Ćopića 1; 062/484-906
  • Beograd, Zrenjaninski put 98P; 062/486-906
  • Novi Sad, Partizanska 40; 062/482-906