Kako usisati bazen

Autor teksta: Aleksandar B.

Održavanje i čišćenje bazena 

 

Ako ste vlasnik bazena i želite da Vaš bazen tokom cele sezone bude čist i lep za uživanje u njemu, potrebno je da ga redovno održavate. Pod održavanjem mislimo na čišćenje, usisavanje i vođenje računa o količini hemije koju ubacujete u bazen.

Neredovno održavanje bazena može prouzrokovati pojavu algi u vašem bazenu. Redovnim održavanjem, čišćenjem i hemijskim tretmanom vode, održavate kvalitet vode u bazenu znatno duže. Ljudi koji se bave održavanjem bazena, preporučuju da se čišćenje bazena obavlja barem jednom nedeljo u toku sezone kupanja, ako je bazen za privatnu upotrebu. Sa druge strane, ako se bazen koristi za javnu upotrenu, potrebno je da se na kraju svakog dana obavi čišćenje bazena.

Za čišćenje bazena možete koristiti ručni usisivač ili automatski robot usisivač koji štedi vreme i radi posao umesto vas. Kompanija Aquaplan u ponudi ima širok izbor vakumskih i automatskih usisivača za bazene.

Ručni usisivač je najekonomičniji, ali zahteva dosta vremena i energije kako bi Vaš bazen bio potpuno čist i spreman za kupanje. Koristi se za sve tipove bazena i jednostavan je za instaliranje. Može da se instalira za svega par minuta, bez alata i ne zahteva modifikaciju Vašeg bazena. Na Aquaplan youtube kanalu, možete pogledati prezentecije nekoliko modela ručnih usisivača za bazene.

Pored ručnih vakumskih usisivača, postoje i automatski usisivači ili roboti za bazene. Postoje roboti za bazene različitih jačina i performansi. Dok neki čiste samo dno bazena, neki roboti se penju po zidovima i čiste sve do linije vode u bazenu. Vreme čišćenja bazena zavisi od modela robota, odnosno automatskih usisivača i može trajati od 45 min. do 3 sata. Neki roboti su idealni za kućne bazene, dok se neki modeli prave za komercijalne bazene. Na našem web shop-u, možete pogledati različite modele automatskih usisivača od renomiranih proizvođača bazenske opreme. Za kompletnu ponudu robota za bazene, kliknite ovde.

Takođe, pokrivanje bazena solarnom prekrivkom između korišćenja bazena, smanjiće prljanje bazena i pomoći će u odžavanju njegove čistoće. Za više informacija o solarnim prekrivkama, posetite naš edukativan aquaplan.co.rs sajt, samo jednim klikom ovde.

Šta je sve potrebno da uradite, pre nego što počnete da usisavate bazen?

 

Pre nego što krenete da usisavate bazen potrebno je da očetkate zidove bazena. Četkanjem zidova bazena, započinjete čišćenje i time uklanjate nečistoću, alge, mrlje, pa i vodenu liniju sa zidova bazena. Kako biste postigli najbolji rezultat, najbolje bi bilo da četkanje obavite noć pre usisavanja bazena. Nečistoću koju skinete sa zidova, pašće na dno bazena i moćićete lakše da je usisate.

Uz pomoć povrišinske mrežice pokupite prljavštinu koja pluta po vodi bazena (lišće, insekte, mušice i sl.). Nakog toga, pogledajte da li se nešto od nečistoće nalazi u korpici skimera, ako ima odmah očistite i korpicu. Uklonite sve iz bazena, dušeke, igračke, lopte i sl. kako biste mogli nesmetano da ubacite usisivač i započnete čišćenje bazena.

Pre nego što započnete usisavanje bazena, proverite da li su ventili od pumpe i filtera na dobroj poziciji i otvoreni. Ako Vaš filter ima mešni ventil, ručicu postavite na poziciju filtriranje.

Pre samog ubacivanja usisivača u vodu, proverite da li je sa njim sve uredu. Pogotovo ako koristite automatski robot usisivač, jako je bitno da pre ubacivanja u vodu proverite kabal, njegove gusenice i da li je filter od usisivača očišćen i spreman za novo usisavanje. Ako koristite ručni usisivač, spojite sve njegove delove pre ubacivanja u bazen i pregledajte da li creva stoje kako treba, kako ne bi došlo do ispadanja creva sa usisivača dok usisavate prljavštinu (predlažemo povezivanje sa šelnom). Jako je bitno da se pre i posle svakog čišćenja bazena, očiste fiteri usisivača i prebriše ostatak nečistoće koje su ostale na usisivaču. Na taj način ćete produžiti i radni vek vašeg usisivača.

Kada su u pitanju ručni usisivači, postavite sastavljene vakumske delove, tj četku usisivača direktno na dno bazena. Crevo napunite vodom iz bazena kako bi sprečili da ostane vazduh unutar creva i spojite ga na usisnu mlaznicu. Ako imate skimer i koristite skimerski priključak za ručne usisivače, crevo pričvrstite na vrh skimerskog priključka ili tanjira i zajedno sa crevom postavite priključak na skimer.

Pomoću teleskopa, laganim pokretima usisavajte dno bazena. Polako pomerajte telo i četku usisivača, kako ne bi podigli prljavštinu sa dna bazena. Sve vreme dok usisavate, nemojte podizati četku usisivača sa dna bazena, jer ćete zamutiti vodu i nećete uspeti da usisate bazen kako treba.

Za razliku od ručnih usisivača, ako koristite automatski robot usisivač, spustite ga na dno bazena i pustite usisivač da odradi svoj ciklus čišćenja dna i zidova bazena. Nakon završenog usisavanja i čišćenja bazena možete dodati čistu vodu u bazen (ako vam je nivo vode smanjen), jer nakon čiščenja ručnim usisivačem moraćete da isperete filter. Kada ste to sve završili, odložite usisivač, dospite potrebnu hemiju i uzivajte u vašem čistom bazenu!

 

Kompletnu ponudu ručnih i automatskih usisivača, možete pogledati na našem WEB SHOP-u!
Naše prodavnice se nalaze na sledećim adresama:

• Zrenjanin, Branka Ćopića 1; 062/484-906
• Beograd, Zrenjaninski put 98P; 062/486-906
• Novi Sad, Partizanska 40; 062/482-906

 

Napomena:

Preduzeće Aquaplan doo polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje na svom portalu kao i svim tekstovima i sopstvenim video tutorijalima.

Neovlašćeno korišćenje bilo kojeg dela sajta aquaplanshop-a  bez dopuštenja vlasnika autorskih prava smatra se kršenjem autorskih prava Aquaplan-a i podložno je sudskoj tužbi. Svako neovlašćeno kopiranje, montiranje, prikazivanje i javno izvođenje bez saglasnosti autora najstrože je zabranjeno i kažnjivo po zakonu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *