OKU solarni paneli

 

Solarno grejanje bazena

 

Grejaci na solarnu energiju obično se sastoje od skupa solarnih panela , solarne pumpe i solarnog regulatora.
Naše iskustvo sa mnogim instalacijama je da solarni grejači srednje veličine uglavnom zagrijavaju bazen za 2-3 stepena Celzijusa pri sunčanom danu i produžavaju sezonu kupanja za mesec dana na svakom kraju sezone.

Ukoliko imate pumpu I filter koji su već postavljeni u Vaš bazen, onda je dovoljno da postavite solarne ploče. Prilikom instaliranja solarnih ploča za dogrejavanje bazena mora se voditi računa da se ugrade na krov, ili na neku površinu gde će im biti obezbeđeno da dnevno imaju 5-6 sati sunčeve svetlosti. Ukoliko ne možete priuštiti tako nesšto Vašim solarnim grejačima za bazene, onda je praksa da se instalira veća površina grejača kako bi usled dodatne površine sakupljala više energije.

Bez obzira na veličinu svi solarni grejači se nose sa problemima koje prouzrokuju kiša,oblaci,temperature vazduha I vremenskih neprilika uopšteno. Oni su dobri i razumno ekonomični pojačivači za Vaš bazen, a troškovi održavanja su ekstremno niski.

Većina solarnih grejača su otvoreni sistemi koji pumpaju bazensku vodu do krova ( ili površine na kojoj su instalirani), gde prolaze kroz crna creva ili ploče, a zatim se vraćaju u bazen. Ovi tipovi obično zahtevaju veliku (1.7kV) pumpu da podignu vodu do krova. Solarni grejači zagrevaju bazen tako što izvlače vodu iz pumpe I usmeravaju je ka crnim solarnim pločama. Voda zatim putuje kroz panele,apsorbujući svaku toplotu koju su paneli pokupili od sunca, sve se to odvija pre nego što se vrati kroz pumpu I filter u bazen.

Solarni grejači moraju da rade po sunčevom vremenu sto se može smatrati negativnom stranom takvih grejača za bazene.

Solarni grejači za bazene mogu biti nezavisni ili u liniji.


Prednosti solarnog grejanja


Zagrevanje Vašeg bazena solarnim pločama Vam pruža nešto što ni jedan drugi način ne može, a to je da nema direktnih operativnih troškova.
Možete uživati u Vašem ugrejanom bazenu tokom cele godine, a da pri tom ne razmišljate o dodatnim troškovima za električnu energiju. Ljudi imaju tendenciju da uključuju svoje grejače tokom vrhunca sezone, što se dešava baš kada su troškovi energije najveći, ali to nije problem ukoliko koristite solarne grejače.
Solarni grejači za bazene su ekološki prihvatljiviji od velike većine drugih grejača za bazene, pošto koriste prirodne resorse za zagrevanje vode, suprotno od recimo gasa ( koji emituje karbon dioksid I druge štetne elemente prilikom grejanja ),ili grejača na struju ( koji zahteva sagorevanje fosilnog goriva ). Ako ništa drugo, solarno grejanje je mnogo pogodnije I može se povezati sa gotovo svim pumpama I filterima koje imate, tako da ne morate da razmišljate o kupovini novih.


Nedostaci kod solarnog grejanja 


Iako grejanje bazena pomoću solarnih ploča ima dosta prednosti, ima I nekoliko mana koje se uglavnom vezuju za vremenske uslove,I površinu koju solarne ploče zauzimaju prilikom instalacije na Vaš krov,ili već neku drugu površinu u dvorištu,a to već diktira I sama površina Vašeg bazena. Iako je solarno grejanje isplatljivije na duže staze, početni troškovi su veći od recimo grejanja bazena na gas ili na električnu energiju. Još jedna negativna strana grejanja bazena pomoću solarnih ploča jeste vreme čekanja. Smatra se da solarni grejači ne zagrevaju ( ili ne bar tako brzo) kao gasni ili električni grejači. Solarnim grejačima je potrebno više vremena da zagreju vodu za bazen pošto se njihova energija uzima iz sunca.