Stakleni mozaik

Dekorativne staklene pločice 

 

 

Od Kartagine do Vizantije, od Stare Grčke do Rima, mozaik je bio korišćen u realizaciji mnogobrojnih dekoracija i postepeno je uzdignut na nivo umetničke forme.

 

Vremenom, nastale su i posebne tehnike koje se primenjuju kod različitih materijala kao što su kamen, mermer, staklo, morske školjke, terakota i drugi.

 

Danas, ako pogledate neki zidni mozaik ili friz, ugledaćete jedno izvanredno svedočanstvo zaboravljene prošlosti.

 

Naš način života i navike neprestano se menjaju, na šta nam ukazuju i projekti i zahtevi arhitekata i dekoratera.

 

Ova evolucija nas je dovela do politike proizvodnje koja je okrenuta istraživanju i razvoju. Zahvaljujući spoju korišćenja plemenitih novih materijala i tehničkih dostignuća u tehnologiji i opremi, bili smo u mogućnosti da proizvedemo potpuno jedinstvenu staklenu masu : OPIO.

 

Reč je o jednoj blistavoj i providnoj materiji dobijenoj korišćenjem specijalnih oksida, koji joj daju različite tonalitete i fine svetlosne odbleske.

 

 

 

 

Proces proizvodnje sastoji se od četiri etape:

Osnovni sastav
Sjedinjenje primarnih materijala – silicijum dioksida, feldspata, karbonata, nitrata, sa dodatkom oksida.
Topljenje
Obavlja se korišćenjem tečnog kiseonika i propana, bez isparenja sumpor dioksida u cilju zaštite životne sredine. Potpuno ovladavanje ovim novim metodama zahtevalo je puno godina rada, upornosti i istraživanja, što nam danas omogućava da poboljšamo kvalitet i rezultate. Proces proizvodnje kontroliše i reguliše kompjuterski sistem, a zahvaljujući tome svaka etapa proizvodnje je memorisana i može se ponoviti.
Oblikovanje staklene mase
Nakon topljenja, u ovoj fazi kockice mozaika dobijaju oblik. Pošto su se 24 časa hladile, ove kockice mogu se koristiti za različite mešavine ili u stvaranju kreacija sa ličnim pečatom.
Lepljenje
Poslednja etapa se izvodi uz pomoć mašine koja automatski stavlja kockice mozaika u mrežu, formirajući table veličine 15 x 15 kockica na koje se zatim lepi papir. Ove table predstavljaju osnovne jedinice za postavljanje mozaika. One se pakuju u kartonske kutije i spremne su za isporuku.