Istorija staklenog mozaika

Stakleni mozaik ima veoma dugu istoriju. Prvi put se pojavljuje u antičkom Rimu na zidnim muralima još u 5. veku pre nove ere. Stakleni mozaik se pokazao kao najpogodniji materijal za oblikovanje površina koje se nalaze u blizini vode kao što su bazeni, parna kupatila, wellness centrima, kao i u kupatilima.

Stakleni mozaik je sastavljen od kvarca, silikona i ostalih sirovina koje se tope na visokim temperaturama i zatim se izlivaju u kalupe. Uobičajene veličine kockica su 10×10 mm, 20×20 mm, 25×25 mm i 50×50 mm. Stakleni mozaik se proizvodi u više različitih boja i dezena tako što se raznobojni komadi lepe na papirnu podlogu dimenzija 32×32 cm u kombinaciji boja koju pozelite. Materijal je otporan na mraz, lako se čisti. Zbog gustine fuga, ploče su su protivklizne. Pripremljene su na papiru ili mrežici.

Prednosti staklenog mozaika najbolje mogu da se iskažu na zakrivljenim površinama kao što su stubovi, stepeništa, uglovi, pregibi i sl.

Mozaik je odavno poznata slikarska tehnika, koja se izvodi slaganjem raznobojnih, kockica kamena, obojenog stakla , glazirane keramike. Kamene kockice dobijaju se usitnjavanjem (čekićem, klještima itd.) različitih vrsta obojenog kamena. Mozaikom se oslikavaju zidne, podne ili plafonske površine. Efekti koji se dobijaju upotrebom mozaika nisu mogući ni sa jednim drugim materijalom. Mozaik nije moguće zaista fotografisati, jer fotografija ne može da dočara igru i prelamanje svetlosti koja je uočljiva jedino kada se mozaik posmatra uživo. U zavisnosti od vrste materijala i izgleda moguće je postići rustičan tako i savremen izgled što dovodi do toga da se i dalje koristi u klasičnim ali i u savremenim enterijerima. Mozaici se izradjuju od kamena, keramike, stakla kao i plemenitih metala.

Proces proizvodnje sastoji se od četiri etape:

– Sjedinjenje primarnih materijala: silicijum dioksida, feldspata, karbonata, nitrata, sa dodatkom oksida. Obavlja se korišćenjem tečnog kiseonika i propana, bez isparenja sumpor dioksida u cilju zaštite životne sredine. Potpuno ovladavanje ovim novim metodama zahtevalo je puno godina rada, upornosti i istraživanja, što nam danas omogućava da poboljšamo kvalitet i rezultate. Proces proizvodnje kontroliše i reguliše kompjuterski sistem, a zahvaljujući tome svaka etapa proizvodnje je memorisana i može se ponoviti.

– Oblikovanje staklene mase: Nakon topljenja, u ovoj fazi kockice mozaika dobijaju oblik. Pošto su se 24 časa hladile, ove kockice mogu se koristiti.

– Lepljenje: Poslednja etapa se izvodi uz pomoć mašine koja automatski stavlja kockice mozaika u mrežu, formirajući table veličine 15 x 15 kockica na koje se zatim lepi papir ili mrežica. Ove table predstavljaju osnovne jedinice za postavljanje mozaika. One se pakuju u kartonske kutije i spremne su za isporuku.

U našoj ponudi možete naći veliki broj različitih skala boja, ne računajući mešane boje:

– STANDARD stakleni mozaik dimenzija 20 x 20 mm. Fuga je 2 mm.

– EXTRA stakleni mozaik dimenzija 10 x 10 mm koristi se za slike od lomljenog stakla i unutrašnju dekoraciju zahtevnih površina.

Preporučuju se na sledećim prostorima:

– bazenskom prostoru i plivačkim bazenima, jakuzzi bazenima, stubovima, parnim kupatilima…

– kod oplemenjivanja kućnog enterijera: kuhinje, kupatila, originalno izgrađene kade, umivaonici, tuš kabine…

– javni prostori: restorani, hoteli, prodavnice, metroi…

– drugo: natpisi, amblemi firme, logo, reklamne table…

Možemo ponuditi:

– originalne mozaike sa procentualnom količinom izmešanih boja

– sfumature sa izraženom gustinom mozaika na bilo kojoj visini

– ukrasne dekoracije i bordure u bilo kojoj boji i u preko 100 različitih dezena

– grafičke slike izrađene sa mozaik kockama od standardnog ili lomljenog mozaika (kompjuterska obrada)

Na sledećim linkovima možete pogledati naše kataloge:
Da bi pogledali naš Elegance katalog staklenog mozaika, kliknite na sledeći link (Elegance katalog).
Da bi pogledali naš Exclusive katalog staklenog mozaika, kliknite na sledeći link (Exclusive katalog).

Ponudu staklenog mozaika, možete pogledati u našim maloprodajama u Zrenjaninu, Novom Sadu i Beogradu.

Prodaja staklenog mozaika Novi Sad – prodavnica se nalazi na adresi Partizanska 40. Radno vreme 10-16h.
Prodaja staklenog mozaika Beograd – prodavnica se nalazi na adresi Zrenjaninski put 98P. Radno vreme 10-16h.
Prodaja staklenog mozaika Zrenjanin – prodavnica se nalazi na adresi Branka Ćopića 1. Radno vreme 8-16h.