Uređaji za klimatizaciju bazena

Odvlaživanje i klimatizacija bazenskih prostora

 

Zašto odvlaživanje?

Boravak u prostoru bazena gotovo uvek je povezan s opuštanjem, rekreacijom i odmorom, a ukoliko se u takvom prostoru ne osećamo prijatno, postavlja se pitanje svrhe boravka u takvom okruženju, te samim time i funkcije zatvorenog bazena.

Kako bismo postigli optimalnu mikroklimu u bazenskom prostoru, osim temperature vode i vazduha vrlo bitno je održavati i relativnu vlažnost u vazduhu u granicama do 60%.

Ovo je važno ne samo zbog povoljne mikroklime koju na taj način postižemo, već i zato što time najefikasnije štitimo građevinsku konstrukciju i instalacije bazenskog prostora od pojačanog uticaja vlage.

Iz tog razloga, u zatvorenim bazenima su neophodni uređaji za odvlaživanje i klimatizaciju. U zavisnosti od površine bazena, površine i rasporeda staklenih površina građevinske konstrukcije bazenskog prostora, odabira se i najprikladniji tip odvlaživača. Ovo su, bez obzira o se kakvom bazenu radilo, po pravilu i najskuplji uređaji vezani za bazen i bazensku tehniku i opremu.

Vrlo bitno je da se u fazi izgradnje objekta predvide potrebni prodori za instalacije odvlaživača ili klima uređaja, te da se osigura adekvatan prostor za smeštaj samih uređaja.

Na tržištu postoji relativno velik broj proizvođača uređaja za odvlaživanje i klimatiziranje bazenskih prostora, a dele se u dve osnovne grupe – prostorno-samostojeće i kanalne.

a) prostorno-samostojeći uređaji za odvlaživanje

  • koriste se za bazene gde su staklene površine svedene na minimum
  • koriste maksimalno 10% svežeg vazduha

b) kanalni odvlaživači i klima uređaji

    • koriste se za veće bazene, pogotovo kada su prisutne veće staklene površine u bazenskom prostoru
    • osim kao odvlaživači, mogu biti izvedeni i kao kompletni klima uređaji sa potpunom regulacijom ubacivanja svežeg vazduha, te većim ili manjim procentom rekuperacije – iskorišćavanja otpadne toplotne energije, čime je moguće postići uštede u potrošnji energije u celokupnom sistemu