Montažni bazeni

 

Montažni bazeni se većinom mogu kupiti u većim prodajnim centrima i specijalizovanim radnjama i koji omogućuju postavljanje bazena za vrlo nisku cenu.

Većinom su sastavljeni iz čelične konstrukcije i unutrašnje obloge iz PVC folije, u pravilu nešto tanje (većinom 0,3 ili 0,5mm) koja je već fabrički zavarena po obliku bazena i koja se polaže u bazen.

Montažni bazeni mogu se postaviti na travnatu, peščanu ili betonsku podlogu. Većina montažnih bazena je slobodno stojeća, ali takođe mogu biti i delimično ili u potpunosti upušteni. Neki bolji montažni bazeni vrlo su slični lajnerskim bazenima koji se isključivo upuštaju u zemlju.

Nadzemni bazeni se pretežno sastoje od toplogalvanizirane rebraste oplate, profilnih šina, PVC obloge tj. lajnera, spoljašnjeg ili unutrašnjeg skimera i filtera sa merdevinama. Postavljaju se na idealnu horizontalnu podlogu, najbolje na betonsku armiranu ploču. Na taj način ne može doći do deformacije bazena usled potanjanja oplate i šina a i neće biti blata oko bazena od kvašenja prilikom korištenja.

Vodu nije potrebno menjati tokom cele sezone, ukoliko se pravilno kondicionira sa hemikalijama i koristi filtracioni uređaj namenski za tu količinu vode i broju kupača.

Montažu takvog bazena može izvesti svako ko ima malo stručne spretnosti i logike. Najčešće se može sve završiti sa nekoliko dobrih pomoćnika za 1 dan.

Bez obzira da li je bazen upušten ili iznad zemlje, potrebno ga je prilagoditi bezbednom korišćenju, što podrazumeva postavku filtracione opreme na sigurno mesto, van okruženja dece.

Obično se kod manjih nadzemnih bazena oprema smešta u drvenoj kućici (nešto nalik na kućici za pse).

U toj kućici se može postaviti:

  • uređaj za pročišćavanje (peščani ili kartušasti filter)
  • uređaj za grejanje vode toplotna pumpa, grejač, izmenjivač (ako se ugradi u montažni bazen)
  • električna oprema (razvodni orman sa osiguračima, transformator za rasvetu)
  • uređaj za dezinfekciju vode i hemikalije za kondicioniranje vode

Pre zime potrebno je bazen pripremiti tako što se u najčešći broj slučajeva bazen opere, prosuši i demontira, vrati u originalnu ambalažu i ostavi u prostor u kojem nema štetočina (miševa i pacova).

Filtracioni uređaj je potrebno otvoriti, filter isprati i prosušiti, iz pumpe ispustiti vodu i sve to upakovati na suvo mesto zaklonjeno od niskih temperatura.

 

Primer nadzemnih i ukopnih bazena

Gre montažni bazeni sa čeličnom oplatom

To su bazeni koji se većinom mogu kupiti u većim prodajnim centrima i koji omogućuju postavljanje bazena za vrlo nisku cenu. Većinom su sastavljeni od čelične toplogalvanizirane oplate i čelične konstrukcije unutrašnje obloge tj. PVC folije, fabrički do debljine do 0,5 mm koja je već fabrički zavarena i pripremljena u dimenziji koja se upušta u bazen.

Montažni bazeni mogu se postaviti na travnatu, peščanu ili betonsku podlogu.

Većina montažnih bazena je slobodno stojeća, ali takođe mogu biti i delimično ili u potpunosti ukopani.

Neki bolji montažni bazeni vrlo su slični lajnerskim bazenima.

Nadzemni čelični bazeni su obično montažni, zahtevaju manje iskope i građevinske radove.

Zavisno od modela, montažni bazen se mogu montirati iznad nivoa zemlje ili ga delimično ili potpuno ukopati u zemlju. Zavisno od konstrukcije sama montaža bazena traje jedan dan na već pripremljenu čvrstu podlogu.

Kod kvalitetnijih modela montaža može trajati i nekoliko dana. Prednost ovih bazena je niska cena i brzina izgradnje.

Okrugli bazeni su samo noseći i ne zahtevaju potporne kosnke oko bazena, dok se ovalni bazeni i u obliku osmice moraju potporiti njihovim stubovima.

Potrebno je obratiti pažnju na dimenziju prostora na kojem bi postavili bazen baš zbog širine potpornih kosnika koji zahtevaju bar 1 meta sa dužih strana bazena.

 

Kompanija Aquaplan vam nudi Gre montažne bazene