Nadzemni montažni bazeni

Bazeni sa čeličnom konstrukcijom 

 

Većinom su sastavljeni iz čelične konstrukcije i unutrašnje obloge iz PVC folije, u pravilu nešto tanje (većinom 0,3 ili 0,5 mm) koja je već fabrički zavarena po obliku bazena i koja se polaže u bazen.

Montažni bazeni mogu se postaviti na travnatu, peščanu ili betonsku podlogu. Većina montažnih bazena je slobodno stojeća, ali takođe mogu biti i delimično ili u potpunosti upušteni. Neki bolji montažni bazeni vrlo su slični lajnerskim bazenima.

Nadzemni bazeni se pretežno sastoje od toplogalvanizirane rebraste oplate, profilnih šina, PVC obloge tj. lajnera, spoljašnjeg ili unutrašnjeg skimera i filtera sa merdevinama. Postavljaju se na idealnu horizontalnu podlogu, najbolje na betonsku armiranu ploču. Na taj način ne može doći do deformacije bazena usled potanjanja oplate i čina a i neće biti blata oko bazena od kvašenja prilikom korištenja. Vodu nije potrebno menjati tokom cele sezone, ukoliko se pravilno kondicionira sa hemikalijama i koristi filtracioni uređaj namenski za tu količinu vode i broju kupača.

Montažu takvog bazena može izvesti svako ko ima malo stručne spretnosti, najčešće se može sve završiti sa nekoliko dobrih pomoćnika za 1 dan.

Bez obzira da li je bazen upušten ili iznad zemlje, potrebno ga je prilagoditi bezbednom korišćenju, što podrazumeva postavku opreme na sigurno mesto, van okruženja dece.

Obično se kod manjih nadzemnih bazena oprema smešta u tehničkoj prostoriji

 

U tehničkoj prostorijii se može postaviti:

 

Pre zime potrebno je bazen pripremiti tako što se u najčešći broj slučajeva bazen opere, prosuši i demontira, vrati u originalnu ambalažu i ostavi u prostor u kojem nema štetočina (miševa i pacova).

Filtracioni uređaj je potrebno otvoriti, filter isprati i prosušiti, iz pumpe ispustiti vodu i sve to upakovati na suvo mesto zaklonjeno od niskih temperatura.

 

Gre montažni bazeni sa čeličnom oplatom

 

To su bazeni koji se većinom mogu kupiti u većim prodajnim centrima i koji omogućuju postavljanje bazena za vrlo nisku cenu. Većinom su sastavljeni od čelične toplogalvanizirane oplate i čelične konstrukcije unutrašnje obloge tj. PVC folije, fabrički do debljine do 0,5 mm koja je već fabrički zavarena i pripremljena u dimenziji koja se upušta u bazen.

Montažni bazeni mogu se postaviti na travnatu, peščanu ili betonsku podlogu.

Većina montažnih bazena je slobodno stojeća, ali takođe mogu biti i delimično ili u potpunosti ukopani.

Neki bolji montažni bazeni vrlo su slični lajnerskim bazenima.

Nadzemni čelični bazeni su obično montažni, zahtevaju manje iskope i građevinske radove.

Zavisno od modela, montažni bazen se mogu montirati iznad nivoa zemlje ili ga delimično ili potpuno ukopati u zemlju. Zavisno od konstrukcije sama montaža bazena traje jedan dan na već pripremljenu čvrstu podlogu.

Kod kvalitetnijih modela montaža može trajati i nekoliko dana. Prednost ovih bazena je niska cena i brzina izgradnje.

Okrugli bazeni su samo noseći i ne zahtevaju potporne kosnke oko bazena, dok se ovalni bazeni i u obliku osmice moraju potporiti njihovim stubovima.