Termalni (banjski) bazeni

Geotermalni bazeni za prirodnim izvorom sa temperaturom iznad nivoa temperature ljudskog tela imaju posebno mesto u našem okruženju. Banjska lečilišta sa termalnim izvorima postale su sinonim dobre ponude u područjima koji sadrže ovakve uslove.

 

Postoje različita izvorišta geotermalnih voda. Najčešće su to izvori sa temperaturom većom od prosečne temperature vazduha ( od 10 ° C ). U svetu se često sinonim “hot spring” ili vruće proleće povezuje sa termalnim izvorom u rasponu od 20 – 50 ° C. Takvi izvori nastaju raspadanjem radioaktivnih elemenata koji se uglavnom nalaze u zemljanoj kori. Glavni izotopi koji stvaraju takvu temperature su uranijum, kalijum i torijum . Voda prolazi kroz zemljanu koru I zagrejava se tako što dolazi u kontakt sa vrućim stenama I to je uglavnom slučaj u ne vulkanskim područjima.

U vulkanskim područjima geotermalna voda dolazi u kontakt sa magmom  I na taj način dolazi do zagrevanja. Ukoliko se voda pregreje I dođe do stvaranja pritiska, tako nastaju gejziri a ako stigne na zemljanu površinu samo u obliku pare, onda se naziva fumarol.

 

Termalni bazeni nastuju kada se kišnica  spusti do vrelih stena gde se zagreva. Prolaskom kroz stene, skuplja minerale koji su rastvoreni u void I naj taj način pomažu ljudima koji imaju medicinske probleme. Takvi izvori privlače turiste a I osobe koje boluju od različitih reumatskih oboljenja I  artritisa.

 

Bazeni sa vrućim izvorima deluju veoma opuštajuće I otklanjaju nagomilan steres od napornog života.

Termalni bazeni imaju mnogo benefita :

  1. Poboljšavaju cirkulaciju krvi, jer samim odmaranjem u vodu prikupljaju se minerali ( kalcijum I natrijum bikarbonat ) . Samo srce dobija bolju cirkulaciju I samim tim se telo ne oseća toliko ukočeno I umorno.
  2. Oslobađanje od stresa , time što toplina duboko opušta vase mišiće što dovodi do oslobađanja telesne napetosti. Pomaže Vam da bolje spavate I čisti Vaš um. Izvlačenjem napetosti iz Vašeg tela ponovo pokreće Vašu krv a srce jače kuca isunjeno adrenalinom. Ono što je sigurno, bar na trenutak ćete zaboraviti na vase probleme.
  3. Izvrsno deluju na osobe sa hroničnim bolovima. Primer su Japanci I Kinezi koji hiljadama godina leče bolove na ovakav način.

Toplota oslobađa kožu od kostiju I daje mekoću I slobodu pokreta.

  1. Kod kožnih oboljenja može doći do izvanredne promene na bolje time što sumpor u vodi pomaže u izlečenju psorijaze I ekcema kao I kod artritisa.
  2. Toplota pomaže kod stomačnih problema I problema sa probavom. Slane vode pomažu probavnom traktu. Takođe topla voda vežba Vaš autonomni nervni system I stabilizuje endokrini system. Samom temperaturom vršite detoksikaciju kroz znojenje.