Bazeni za neplivače

Bazeni za neplivače se obično konstruišu da ne prelaze dubinu od 135 cm a dimenzije su neograničene I slobodne.

 

U svetu su bazeni za neplivače obično povezani sa školama I služe za plivačko obrazovanje kao deo nastave. Vežbanje u vodi podiže kardiovaskularni kapacitet I povećava snagu, ublažava depresiju I poboljšava celokupni fitness I zdravlje I smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Osobama kojima ne leži plivanje, ne bi terbalo da odustanu od aktivnosti u vodi, već bi trebali da u takvim bazenima imaju bilo kakav vid neplivačkih rekreativnih aktivnosti.

Hodanje kroz vodu jedna je od odličnih aktivnosti koja je dobra I za osobe kojima je vežba na suvom previse teška ili pričinjava određenu bol. Mnoge osobe koje imaju višak kilograma kažu da im je takav vid rekreacije promenilo život.

 

U bazenima za neplivače tj. bazenima za obuku neplivača mogu se raditi I vežbe joge na daskama posebno konstruisanim za to, kao I vežbanje pojedinačnog pokreta za koji je neophodan plitak bazen.

 

U svim bazenima koji su za javnu upotrebu takođe postoje pomagala za nepokretne osobe Ili osobe sa određenim invaliditetom. Takvim osobama je takođe mnogo lakše da se oslobode u vodi a takođe I da se lakše kontroliše njihovo kretanje uz nadzor terapeuta ili spasioca.