Hemijski bazeni ( kondicioniranje se vrši hemikalijama )

Hemikalije za održavanje vode

 

Vodu u bazenu je neophodno kontrolisati i kondicionirati hemikalijama. Koristeći Pooltester, rezultati će pokazati kojim sredstvima treba kondicionirati vodu.

Za vreme letnjih perioda, kao i usled intezivnijeg korišćenja bazena, treba povećati količinu hemikalija kako bi voda ostala čista i higijenski ispravna.

pH vrednost pokazuje koncentraciju slobodnih vodonikovih jona i slobodno je možemo smatrati merom za kiselost (ispod 7,0) ili baznost (iznad 7,0). U bazenu je potrebno održavati pH vrednost između 7,2 i 7,8.

 

 

Većina bazena u Srbiji koristi neki oblik hlora. Hlor dolazi u nekoliko različitih oblika: najčešće se koriste tablete hlora a postoji I tečni hlor, praškasti ili zrnasti.

 • Opasni patogeni , poput bakterija vrlo brzo se razmnožavaju u vodi. Bazen ispunjen netretiranom vodom bio bi savršeno mesto za kretanje mikroorganizama koji prenose bolesti s jedne osobe na drugu.
 • Voda s pogrešnom hemijskom ravnotežom može oštetiti različite delove bazena.
 • Nepravilno izbalansirana voda može iritirati kožu i  I oči .
 • Nepravilno izbalansirana voda može biti jako mutna.

Da biste se pobrinuli za patogene u vodi, morate koristiti sredstva za dezinfekciju koje će ih se rešiti.

Najpopularnije sredstvo za dezinfekciju bazena je  hlor , u obliku hemijskog spoja kao što je kalcijum hipohlorit (čvrsto stanje) ili natrijum hipoklorit (tekuće stanje). Kada se hlor doda u vodu, on reaguje sa  vodom kako bi stvorio različite hemikalije, ponajprije hipohloričnu kiselinu . Hipohlorična kiselina ubija bakterije i druge uzročnike napadajući lipide, uništavajući enzime i njihover strukture kroz reakciju oksidacije. Alternativna sredstva za čišćenje, kao što su Bromid , u osnovi je ista stvar s malo drugačijim rezultatima.

U bazenima koji koriste hemikalije obično je preporuka da se one ubacuju odmah po sipanju vode u bazen.

Problem s hipohloričnom kiselinom je u tome što nije stabilna. Može se degradirati kada je izložen ultraljubičastom svjetlu od  sunca . Tečni hlor sa stabilizatorom, kao što je cijanurna kiselina , koja reaguje sa hlorom tako da formira stabilniji spoj koji se ne razgrađuje tako lako kada je izložen ultraljubičastom svetlu.

Održavanje čistog i čistog bazena može biti težak posao, pogotovo ako nemate prave hemikalije. Pridržavajte se osnovama za redovito održavanje i očekivane probleme s vodom.

 

Od hemijskih sredstava za kondicioniranje vode koristimo:

 1. Algicid: sredstvo protiv razvijanja algi.
 2. pH Minus ili PH plus : sredstvo za snižavanje I povećavanje pH vrednosti.
 3. Hlorni granulat: sredstvo sa baktericidnim dejstvom, idealno za šok-hlor tretman; usporava rast algi.
 4. Mini hlorne tablete (20 g): imaju dezinfekciono dejstvo i usporavaju rast algi.
 5. Maxi hlorne tablete (200 g): polako rastvarajuće hlorno jedinjenje. Tablete sadrže 90% hlora i služe za dezinfekciju i dugotrajno suzbijanje algi.
 6. Maxi kombinovane tablete (200 g): pored aktivnog hlora (95%), poseduje algicidno sredstvo i flokulante.
 7. Wintersleep: sredstvo za zimsku zaštitu bazena. Tečnost koja je bez fosfata, sa komponentama protiv stvaranja algi. Sprečava stvaranje naslaga krečnjaka i algi, pa je prolećno čišćenje bazena znatno lakše.