Isušivači za vazduh

Isušivač je uređaj u kome se vazduh iz prostorije, nakon prolaska kroz isparivač, hladi i gubi vlagu.

U vlažnim prostorijama kao što su privatni bazeni, vlaga vazduha se povećava na temelju velikog isparavanja vode na veliki nivo.

Brzo se može prekoračiti kritična granica, što u posledici može dovesti do plesni, korozije ili nastajanja buđi i tako prouzrokovati ozbiljne probleme za strukturu zgrade i zdravlje korisnika.

Sama ventilacija ne pomaže, jer se na taj način ne troši samo skupocjena energija, koja se pre toga trošila za isušivanje.

Najčešće je spoljašnji vazduh s obzirom na prevladavajuće temperature već tako zasićen, da dovoljan transport vlage uopšte nije zagarantovan.

Bez obzira radi li se o bazenima, hidromasažnim ili wellness centrima – u svim oblastima sa visokom vlažnošću i kondenzacijom, efikasno odvlaživanja vazduha je od suštinskog značaja, kako bi se inventar zaštitio od oštećenja i propadanja.

Odlaživači  su posebno osmišljene jedinice za dehumidifikaciju bazena, koje su opremljene moćnim radijalnim ventilatorima za tihi rad i polipropilernim isparivačem za kondenzatorsku površinu za zaštitu od korozije.

Energija apsorbovana tokom procesa sušenja direktno se pretvara u toplotu i koristi se za grejanje prostora, što dodatno povećava efikasnost uređaja.

Ovi uređaji posebno razvijeni za ovu svrhu osiguravaju jednako snažno i ekonomično odvlaživanje zatvorenih bazena.
Odvlaživači se jednostavno instaliraju, rade potpuno automatski i mogu izdvojiti velike količine vlage iz vazduha u prostoru. Tokom ovog procesa apsorbuju potencijalnu energiju i, u skladu sa principom toplotne pumpe, daju do 2,7 kW korisne toplote za svaki kilovat potrošen od strane odvlaživača vazduha u zatvorenom bazenu.

Na ovaj način troškovi grejanja mogu se smanjiti zajedno sa odvlaživanjem vazduha bazena!
Efikasan i ekonomičan način rada.

Integrisani u sklopu odvlaživača su posebni radijalni ventilatori koji, uprkos njihovim naročito tihim karakteristikama, mogu usisati velike količine vlage iz ambijentalnog vazduha.

Vlažan vazduh se provlaći kroz isparivač, tamo se ohladi ispod tačke rosišta i kondenzuje. Kondenzat se ispušta, a hladni, suvi vazduh prolazi pored grejnog elementa rashladnog bloka, gde se zagreva oslobođenom energijom nastalom u procesu, a zatim se vraća nazad u sobni vazduh.

Idealni za potpuno automatsko sušenje zatvorenih bazena i hidromasažnih bazena.

Posebno u vlažnim prostorijama kao što su privatni zatvoreni bazeni, vlažnost se značajno povećava zbog visokog stepena isparavanja vode.

Ovdje se lako može prekoračiti kritična granica koja dovodi do stvaranja budji, korozije ili plesni, čime se uzrokuju teški problemi za strukturu zgrade i šteta korisniku.

Samo ventilacija ne može da obezbedi lek, jer ventilacija ne samo da troši dragocenu energiju, koja bi ponovo morala da se potroši za grejanje.

Kada se uvodi hladni vazduh, on može apsorbirati manje vlage, što dovodi do pada temperature rosišta na kritičan nivo.
Uglavnom, kada se uzmu u obzir preovlađujuće temperature, ambijentalni vazduh je već  toliko zasićen, da se odgovarajuče odvođenje vlage jednostavno ne može osigurati

 

 

 

MSI 2.2 stakleni isušivač za vazduh

Isušivač Fairland DH90 predstavlja idealno rešenje za održavanje vlage u bazenskim prostorima na idealnih 70%.