Solarno grejanje

 

Solarno grejanje bazena

 

U ponudi imamo dva tipa solarnog zagrevanja bazena:

  1. Soleo grejači za nadzemne bazene
  2. OKU solarni paneli

 

Soleo grejači za nadzemne bazene

Soleo grejač pretvara solarnu energiju u toplotu. Ovo je ekološki i najekonomičniji način da zagrejete svoj bazen. Dizajn kupole omogućava bolji prenos toplote od tradicionalnih solarnih sistema i ne zahteva veliki dodatan prostor u vašem dvorištu. Povezuje se na nadzemne bazene.

 

– Dimenzije: W57xD57xH32cm

– Zagrejte vas bazen na toplu, prijatnu temperaturu

– Produžite vašu sezonu kupanja

– Dramatično smanjuje i eliminiše troškove grejanja bazena u poređenju sa grejanjem na gas ili električnu energiju

– Sadrži zaštitni poklopac za skladištenje kada se ne koristi

– Lako i jednostavno za montiranje

– Kompatibilno sa 32/38mm (1 ¼ / 1 ½)  flexi crevima

– Dodatni grejači se lako mogu povezati za veće bazene

– Uključuje 120cm creva, fitinge i držače od nerđajućeg čelika

– U zavisnosti od vremenskih uslova, 1 grejač se preporučuje za 10,000 litara vode u bazenu.

 

 

DIMENZIJA BAZENA (OKRUGLI ILI ČETVRTASTI) PREPORUČEN BROJ SOLARNIH GREJAČA
244 cm 1
305 cm 1
366 cm 1 ili 2
457 cm 2
488 cm 2
549 cm 2 ili 3
732 cm (ovalni) 2 ili 3
853 cm 3
945 cm 3

OKU solarni paneli

OKU solarni paneli

Grejaci na solarnu energiju obično se sastoje od solarnih panela, solarne pumpe i solarnog regulatora.

Naše iskustvo sa mnogim instalacijama je da solarni grejači srednje veličine uglavnom zagrejavaju bazen za 2-3 stepena Celzijusa pri sunčanom danu i produžavaju sezonu kupanja za mesec dana.

Ukoliko imate pumpu i filter koji su već postavljeni u Vaš bazen, onda je dovoljno da postavite solarne ploče. Prilikom instaliranja solarnih ploča za dogrejavanje bazena mora se voditi računa da se ugrade na krov, ili na neku površinu gde će im biti obezbeđeno da dnevno imaju 5-6 sati sunčeve svetlosti. Ukoliko ne možete priuštiti tako nešto vašim solarnim grejačima za bazene, onda je praksa da se instalira veća površina grejača kako bi usled dodatne površine sakupljala više energije.

Bez obzira na veličinu svi solarni grejači se nose sa problemima koje prouzrokuju kiša, oblaci, temperature vazduha i vremenskih neprilika uopšteno. Oni su dobri i razumno ekonomični pojačivači za Vaš bazen, a troškovi održavanja su ekstremno niski.

Većina solarnih grejača su otvoreni sistemi koji pumpaju bazensku vodu do krova (ili površine na kojoj su instalirani), gde prolaze kroz crna creva ili ploče, a zatim se vraćaju u bazen. Ovi tipovi obično zahtevaju veliku (1.7kV) pumpu da podignu vodu do krova. Solarni grejači zagrevaju bazen tako što izvlače vodu iz pumpe i usmeravaju je ka crnim solarnim pločama. Voda zatim putuje kroz panele, apsorbujući svaku toplotu koju su paneli pokupili od sunca, sve se to odvija pre nego što se vrati kroz pumpu i filter u bazen.

Solarni grejači za bazene mogu biti nezavisni ili u liniji.

Prednosti solarnog grejanja

Zagrevanje bazena solarnim pločama Vam pruža nešto što ni jedan drugi način ne može, a to je da nema direktnih operativnih troškova.

Možete uživati u Vašem ugrejanom bazenu tokom cele godine, a da pri tom ne razmišljate o dodatnim troškovima za električnu energiju. Ljudi imaju tendenciju da uključuju svoje grejače tokom vrhunca sezone, što se dešava baš kada su troškovi energije najveći, ali to nije problem ukoliko koristite solarne grejače.

Solarni grejači za bazene su ekološki prihvatljiviji od velike većine drugih grejača za bazene, pošto koriste prirodne resorse za zagrevanje vode, suprotno od recimo gasa (koji emituje karbon dioksid i druge štetne elemente prilikom grejanja), ili grejača na struju (koji zahteva sagorevanje fosilnog goriva). Ako ništa drugo, solarno grejanje je mnogo pogodnije i može se povezati sa gotovo svim pumpama i filterima koje imate, tako da ne morate da razmišljate o kupovini novih.

Nedostaci kod solarnog grejanja

Iako grejanje bazena pomoću solarnih ploča ima dosta prednosti, ima i nekoliko mana koje se uglavnom vezuju za vremenske uslove, i površinu koju solarne ploče zauzimaju prilikom instalacije na krov, ili već neku drugu površinu u dvorištu, a to već diktira i sama površina Vašeg bazena. Iako je solarno grejanje isplatljivije na duže staze, početni troškovi su veći od recimo grejanja bazena na gas ili na električnu energiju. Još jedna negativna strana grejanja bazena pomoću solarnih ploča jeste vreme čekanja. Smatra se da solarni grejači ne zagrevaju (ili ne bar tako brzo) kao gasni ili električni grejači. Solarnim grejačima je potrebno više vremena da zagreju vodu za bazen pošto se njihova energija uzima iz sunca.

Postoje dva tipa OKU solarnih panela: F1000 OKU i F1001 OKU

Za zagrevanje bazena tokom prelaznog perioda i leta koriste se solarni paneli. Oni obezbeđuju zadovoljstvo korisnika uz niske troškove ulaganja. Solarni paneli povećavaju temperaturu vode u otvorenim i zatvorenim bazenima. OKU solarni paneli se uspešno primenjuju širom sveta i daju izvanredne rezultate.

Toplotna konverzija solarne energije predstavlja trenutno najzastupljeniji vid korišćenja obnovljivih izvora energije. Solarni OKU paneli koriste se za dogrevanje vode u bazenima u prelaznom i letnjem periodu, produžavajući sezonu kupanja.

Unutrašnji bazeni se moraju zagrevati u toku cele godine. Grejanje bazena uobičajnim načinima može dosta da košta i predstavlja teret za životnu sredinu. Zato je solarna energija najbolje rešenje. OKU solarni paneli su specijalno dizajnirani za ovakve situacije.

Grejanje OKU solarnim panelima omogućava maksimalnu efikasnost i idealnu temperaturu za Vaš bazen!

 

Karakteristike F1000 OKU solarnog panela:
Dogreva temperaturu vode u bazenima tokom prelaznog i letnjeg perioda
Produžava sezonu korišćenja bazena
Niski troškovi prilikom grejanja bazena
Dva priključka promera 40mm
Dva priključka promera 25mm
Dužina: 1320mm
Širina: 820mm
Površina panela: 1.08m2

 

Karakteristike F1001 OKU solarnog panela:
Dogreva temperaturu vode u bazenima tokom prelaznog i letnjeg perioda
Produžava sezonu korišćenja bazena
Niski troškovi prilikom grejanja bazena
4 priključka od 25mm
Dužina: 1280mm
Širina: 820mm
Površina panela: 1.05m2