Solarno grejanje bazena

 

Solarna energija kao ekonomično rešenje za grejanje bazena

 

U ponudi imamo tri tipa solarnog zagrevanja bazena:

  1. Soleo grejači za nadzemne bazene
  2. OKU solarni paneli
  3. Solarni tepisi

 

Soleo grejači za nadzemne bazene

Soleo grejači za nadzemne bazene

Soleo grejač pretvara solarnu energiju u toplotu. Ovo je ekološki i najekonomičniji način da zagrejete svoj bazen. Dizajn kupole omogućava bolji prenos toplote od tradicionalnih solarnih sistema i ne zahteva veliki dodatan prostor u vašem dvorištu. Povezuje se na nadzemne bazene.

 

– Dimenzije: W57xD57xH32cm

– Zagrejte vas bazen na toplu, prijatnu temperaturu

– Produžite vašu sezonu kupanja

– Dramatično smanjuje i eliminiše troškove grejanja bazena u poređenju sa grejanjem na gas ili električnu energiju

– Sadrži zaštitni poklopac za skladištenje kada se ne koristi

– Lako i jednostavno za montiranje

– Kompatibilno sa 32/38mm (1 ¼ / 1 ½)  flexi crevima

– Dodatni grejači se lako mogu povezati za veće bazene

– Uključuje 120cm creva, fitinge i držače od nerđajućeg čelika

– U zavisnosti od vremenskih uslova, 1 grejač se preporučuje za 10,000 litara vode u bazenu.

 

 

DIMENZIJA BAZENA (OKRUGLI ILI ČETVRTASTI)PREPORUČEN BROJ SOLARNIH GREJAČA
244 cm1
305 cm1
366 cm1 ili 2
457 cm2
488 cm2
549 cm2 ili 3
732 cm (ovalni)2 ili 3
853 cm3
945 cm3

OKU solarni paneli

OKU solarni paneli

Grejaci na solarnu energiju obično se sastoje od solarnih panela , solarne pumpe i solarnog regulatora.
Naše iskustvo sa mnogim instalacijama je da solarni grejači srednje veličine uglavnom zagrejavaju bazen za 2-3 stepena Celzijusa pri sunčanom danu i produžavaju sezonu kupanja za mesec dana na svakom kraju sezone.

Ukoliko imate pumpu i filter koji su već postavljeni u Vaš bazen, onda je dovoljno da postavite solarne ploče. Prilikom instaliranja solarnih ploča za dogrejavanje bazena mora se voditi računa da se ugrade na krov, ili na neku površinu gde će im biti obezbeđeno da dnevno imaju 5-6 sati sunčeve svetlosti. Ukoliko ne možete priuštiti tako nešto Vašim solarnim grejačima za bazene, onda je praksa da se instalira veća površina grejača kako bi usled dodatne površine sakupljala više energije.

Bez obzira na veličinu svi solarni grejači se nose sa problemima koje prouzrokuju kiša,oblaci,temperature vazduha i vremenskih neprilika uopšteno. Oni su dobri i razumno ekonomični pojačivači za Vaš bazen, a troškovi održavanja su ekstremno niski.

Većina solarnih grejača su otvoreni sistemi koji pumpaju bazensku vodu do krova ( ili površine na kojoj su instalirani), gde prolaze kroz crna creva ili ploče, a zatim se vraćaju u bazen. Ovi tipovi obično zahtevaju veliku (1.7kV) pumpu da podignu vodu do krova. Solarni grejači zagrevaju bazen tako što izvlače vodu iz pumpe I usmeravaju je ka crnim solarnim pločama. Voda zatim putuje kroz panele,apsorbujući svaku toplotu koju su paneli pokupili od sunca, sve se to odvija pre nego što se vrati kroz pumpu I filter u bazen.

Solarni grejači moraju da rade po sunčanom vremenu sto se može smatrati negativnom stranom takvih grejača za bazene.

Solarni grejači za bazene mogu biti nezavisni ili u liniji.

Prednosti solarnog grejanja

Zagrevanje Vašeg bazena solarnim pločama Vam pruža nešto što ni jedan drugi način ne može, a to je da nema direktnih operativnih troškova.
Možete uživati u Vašem ugrejanom bazenu tokom cele godine, a da pri tom ne razmišljate o dodatnim troškovima za električnu energiju. Ljudi imaju tendenciju da uključuju svoje grejače tokom vrhunca sezone, što se dešava baš kada su troškovi energije najveći, ali to nije problem ukoliko koristite solarne grejače.
Solarni grejači za bazene su ekološki prihvatljiviji od velike većine drugih grejača za bazene, pošto koriste prirodne resorse za zagrevanje vode, suprotno od recimo gasa ( koji emituje karbon dioksid i druge štetne elemente prilikom grejanja ),ili grejača na struju ( koji zahteva sagorevanje fosilnog goriva ). Ako ništa drugo, solarno grejanje je mnogo pogodnije i može se povezati sa gotovo svim pumpama i filterima koje imate, tako da ne morate da razmišljate o kupovini novih.

Nedostaci kod solarnog grejanja

Iako grejanje bazena pomoću solarnih ploča ima dosta prednosti, ima i nekoliko mana koje se uglavnom vezuju za vremenske uslove,i površinu koju solarne ploče zauzimaju prilikom instalacije na Vaš krov,ili već neku drugu površinu u dvorištu,a to već diktira i sama površina Vašeg bazena. Iako je solarno grejanje isplatljivije na duže staze, početni troškovi su veći od recimo grejanja bazena na gas ili na električnu energiju. Još jedna negativna strana grejanja bazena pomoću solarnih ploča jeste vreme čekanja. Smatra se da solarni grejači ne zagrevaju ( ili ne bar tako brzo) kao gasni ili električni grejači. Solarnim grejačima je potrebno više vremena da zagreju vodu za bazen pošto se njihova energija uzima iz sunca.

Postoje dva tipa OKU solarnih panela: F1000 OKU i F1001 OKU

Za zagrevanje bazena tokom prelaznog perioda i leta koriste se solarni paneli. Oni obezbeđuju zadovoljstvo korisnika uz niske troškove ulaganja. Solarni paneli povećavaju temperaturu vode u otvorenim i zatvorenim bazenima. OKU solarni paneli se uspešno primenjuju širom sveta i daju izvanredne rezultate.

 

Toplotna konverzija solarne energije predstavlja trenutno najzastupljeniji vid korišćenja obnovljivih izvora energije. Solarni OKU paneli koriste se za dogrevanje vode u bazenima u prelaznom i letnjem periodu, produžavajući sezonu kupanja.

 

Unutrašnji bazeni se moraju zagrevati u toku cele godine. Grejanje bazena uobičajnim načinima može dosta da košta i predstavlja teret za životnu sredinu. Zato je solarna energija najbolje rešenje. OKU solarni paneli su specijalno dizajnirani za ovakve situacije. Grejanje OKU solarnim panelima omogućava maksimalnu efikasnost i idealnu temperaturu za Vaš bazen.

 

Karakteristike F1000 OKU solarnog panela:
Dogreva temperaturu vode u bazenima tokom prelaznog i letnjeg perioda
Produžava sezonu korišćenja bazena
Niski troškovi prilikom grejanja bazena
Dva priključka promera 40mm
Dva priključka promera 25mm
Dužina: 1320mm
Širina: 820mm
Površina panela: 1.08m2

 

Karakteristike F1001 OKU solarnog panela:
Dogreva temperaturu vode u bazenima tokom prelaznog i letnjeg perioda
Produžava sezonu korišćenja bazena
Niski troškovi prilikom grejanja bazena
4 priključka od 25mm
Dužina: 1280mm
Širina: 820mm
Površina panela: 1.05m2

Solarni tepih

Solarni tepisi

Za vreme leta, kada je temperatura neizdrživa, nema ništa lepše nego zaroniti u bazen i rashladiti se u njemu. Vrlo često imate osećaj da je voda u bazenu hladna za duže zadržavanje, pa se vrlo često kao daobro rešenje koristi solarni tepih. Potrebno je samo povezati tepih sa filterom kako bi voda direktno ušla u solarni tepih, i nakon njega voda se vraća direktno u bazen.

Solarni tepisi se mogu povezati i jedan za drugi i samim toim povećati njegov kapacitet.

Sa solarnim tepihom možete povećati temperaturu od 3-5 stepeni zavisno od vremenskih prilika. Zahvaljujući korisnoj površini, možete bazen zagrejati za vrlo kratak vremenski period.

Grejanje bazena na ovaj način je jeftino i jednostavno i ne treba Vam stručnjak da bi ga povezali.

Zahvaljujući crnoj boji i neprestanoj cirkulaciji pomoću pumpe, voda u bazenu će se ravnomerno izmešati i biti podjednako topla. Računajte da se temperatura u bazenu može podići i za 1-2 stepena po danu.

Sve konekcije su prilagođene za povezivanje na crevo od 32 mm a ukoliko želite preći na crevo od 38 mm možete koristiti adapter. Vrlo je bitno da ovom povezivanju pristupi odrasla osoba, i potrebno je voditi računu o smeru ulaza i izlaza vode u bazen.

Položaj samog solarnog tepiha treba da bude ka suncu i na onoj strani dvorišta koji ima najviše sunčeve svetlosti.

Površina na koju se postavlja je potrebno da bude na nivou dna bazena, nikako višlja od bazena.

Nemojte ga postavljati na krov već na samo tlo oko bazena.

Uklonite sve predmete koji mogu napraviti oštećenja : oštri predmeti ili kamenje.

Očistite travu i biljke sa područja ispod solarnog tepiha, nećete ga pomerati dok je tu i bazen.

Dobro bi bilo da ne bude u delu gde se često prolazi i sklonite ih od životinja kako ne bi napravili neko oštećenje.

Ukoliko je bazen veći potrebno je povezati nekoliko takvih panela kako bi se postigao bolji učinak i zadovoljio kapacitet.

Više sunčeve svetlosti daće vam više energije i može vam uštedeti puno vremena za zagrevanje.

Pokrijte bazen solarnom ceradom kako ne bi imali gubitke prilikom zagrevanja bazena.

Noćna niska temperatura može rashladiti bazen pa uvek pokrivajte bazen i tokom noći.

 

Solarni tepih FF se preporučuje za bazene površine do: 3,6m2 ( 6 x 0,6m )

Solarni tepih II FF se preporučuje za bazene površine do: 7,2m2  (6×1,2m)